Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsstyrelsen har kartlagt sexköpen i länet

Antalet sexköp i länet uppskattas till 1 500 per år, men mörkertalet är stort. Drygt 80 procent av sexköpen sker i de två största kommunerna, i Linköping och Norrköping. Det framkommer i ny rapport från Länsstyrelsen Östergötland.

Skissen som finns i länsstyrelsens rapport visar flödet av sexköpare i länet. Johan Landstedt, utvecklingsledare på Mäns våld mot kvinnor, ser ett stort mörkertal i statistiken.

Skissen som finns i länsstyrelsens rapport visar flödet av sexköpare i länet. Johan Landstedt, utvecklingsledare på Mäns våld mot kvinnor, ser ett stort mörkertal i statistiken.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Östergötland2023-09-13 18:00

”Prostitution och människohandel - Förekomst och efterfrågan i Östergötland” är en rapport som ska ge ökad kunskap om hur förekomst och efterfrågan på prostitution ser ut och tar sig uttryck i Östergötland idag. För att ta reda på det har bland annat har en webbsida där sexuella tjänster erbjuds under två års tid bevakats och utifrån antal annonser och en framtagen beräkningsmodell har antal sexköp uppskattats. Enligt rapporten sker cirka 1 500 sexköp per år i länet. 

– Vi har fokuserat på en webbsida med sexannonser. Men det finns flera webbplatser och andra kontaktvägar. Det finns därmed skäl att tro att mörkertalet är väldigt stort, säger Johan Landstedt, utvecklingsledare på Mäns våld mot kvinnor, i ett pressmeddelande.

En annan slutsats är att sexköpen till drygt 80 procent sker i de två största kommunerna.

– Människor i Östergötland blir exploaterade och kroppar köps för sex. Men även om problemet är som allra störst i Linköping och Norrköping är frågan en angelägenhet för hela länet då sexköpare reser från mindre kommuner till de två största städerna i länet, säger Janni Ottey, utvecklingsledare på Mäns våld mot kvinnor.

Rapportförfattarna menar att länet måste stärka sitt arbete mot sexuell exploatering och prostitution. Kommuner, Regionen och berörda myndigheter bör på olika sätt systematisera arbetet och hitta fungerande samverkansformer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!