Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så har våtmarksarbetet i länet sett ut

Under 2022 har våtmarksarbete genomförts på en total yta av 119,3 hektar mark i Östergötland. Samtidigt fortsätter insatserna för den biologiska mångfalden och klimatet. Östergötland får 6,8 miljoner kronor till våtmarksinsatser 2023.

Långsjöns våtmark i Sörmland, som också är en så kallad gäddfabrik, är ett exempel på ett våtmarksprojekt.

Långsjöns våtmark i Sörmland, som också är en så kallad gäddfabrik, är ett exempel på ett våtmarksprojekt.

Foto: Peter Alexis

Östergötland2023-02-27 19:00

– Arbetet med att återställa och ta hand om våra våtmarker är oerhört viktigt för den biologiska mångfalden och Sveriges klimatarbete. Det ger också många arbetstillfällen för lokala entreprenörer runt om i vårt land, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, i ett pressmeddelande.

2022 års sammanställning över landets våtmarksarbete är nu klar och visar bland annat att åtgärder gjorts på 119,3 hektar mark i länet. Av dessa genomfördes 26,7 hektar inom den Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och 92,6 hektar inom skyddade områden.

Inom LONA var 6,2 hektar vegetationsåtgärder, till exempel att man röjer vegetation i och runt befintliga våtmarker eller att man återinför hävd med slåtter och betande djur. 20,5 hektar var hydrologiska åtgärder. Det kan till exempel vara att lägga igen eller plugga diken, låta uträtade vattendrag återfå sin naturligt slingrande sträckning, anlägga våtmarker eller skapa småvatten för till exempel groddjur eller dammar för att fånga upp näringsämnen.

Inom skyddade områden i Östergötland genomfördes främst hydrologiska åtgärder. Man har även börjat planera inför kommande åtgärder 2023 för 16 områden. 

De genomförda våtmarksåtgärderna i länet har bland annat bidragit till att stärka landskapets vattenhållande förmåga, minska utsläpp av växthusgaser och framför allt gynna biologisk mångfald.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!