– Arbetet med att återställa och ta hand om våra våtmarker är oerhört viktigt för den biologiska mångfalden och Sveriges klimatarbete. Det ger också många arbetstillfällen för lokala entreprenörer runt om i vårt land, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, i ett pressmeddelande.
2022 års sammanställning över landets våtmarksarbete är nu klar och visar bland annat att åtgärder gjorts på 119,3 hektar mark i länet. Av dessa genomfördes 26,7 hektar inom den Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och 92,6 hektar inom skyddade områden.
Inom LONA var 6,2 hektar vegetationsåtgärder, till exempel att man röjer vegetation i och runt befintliga våtmarker eller att man återinför hävd med slåtter och betande djur. 20,5 hektar var hydrologiska åtgärder. Det kan till exempel vara att lägga igen eller plugga diken, låta uträtade vattendrag återfå sin naturligt slingrande sträckning, anlägga våtmarker eller skapa småvatten för till exempel groddjur eller dammar för att fånga upp näringsämnen.
Inom skyddade områden i Östergötland genomfördes främst hydrologiska åtgärder. Man har även börjat planera inför kommande åtgärder 2023 för 16 områden.
De genomförda våtmarksåtgärderna i länet har bland annat bidragit till att stärka landskapets vattenhållande förmåga, minska utsläpp av växthusgaser och framför allt gynna biologisk mångfald.