Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

RS-virus ökar – "håll syskon hemma i ett halvår"

Under pandemin har många infektioner minskat, bland annat RS-viruset. Nu är smittan tillbaka och vårdcentralerna och barnsjukvården har ett stort söktryck.

"Om det går att skjuta fram smittilfället tills barnet är äldre minskar risken att barnet ska drabbas av andnöd och behöva sjukhusvård", säger Catrin Furuhjelm.

"Om det går att skjuta fram smittilfället tills barnet är äldre minskar risken att barnet ska drabbas av andnöd och behöva sjukhusvård", säger Catrin Furuhjelm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2021-10-30 12:00

Respiratoriskt syncytialvirus, RS-virus, har ökat kraftig bland spädbarn och många har behövt vård för andningsbesvär på barnakutmottagningarna i Region Östergötland. RS-virus är ett virus som orsakar infektioner i luftvägarna.

– Vi råder föräldrar att skydda sina spädbarn genom att hålla god handhygien och inte låta dem träffa infekterade personer, framför allt barn, säger Catrin Furuhjelm, verksamhetschef vid H.K.H Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping, i ett pressmeddelande.

RS-virus brukar normalt drabba spädbarn under det första eller andra levnadshalvåret, men under pandemin har viruset minskat tillsammans med många andra infektioner. Nu har smittan tagit fart igen och majoriteten av patienterna på barnakutsvårdsavdelningen är just nu spädbarn med andnöd, menar Catrin Furuhjelm.

– De får vård och det finns bra behandlingar, men det är ändå alltid traumatiskt för föräldrar och barn att komma in på sjukhus. Rådet är därför att skydda spädbarnen från smittan genom att, om möjligt, hålla äldre syskon hemma från förskolan under första halvåret, så att de inte tar med sig RS-smitta hem, säger Catrin Furuhjelm.

De flesta äldre barn och vuxna brukar få RS-infektion som en förkylning, men de allra minsta barnen kan få komplikationer som leder till inneliggande sjukhusvård. Man räknar med att alla barn som inte haft RS-infektion föregående säsong kommer smittas när de utsätts för viruset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!