Det är i ett nämndinitiativ från Östgötasamverkan (M, KD och L) som frågan aktualiseras. Syftet är att stärka mödravården i hela länet, men fokus ligger på att stärka mödrahälsovården för kvinnor i socioekonomiskt svaga grupper. Det är nämligen vanligt att kvinnor i de här grupperna inte tar del av de kontroller som erbjuds innan förlossningen. Vanliga orsaker som anges är språksvårigheter och rädsla för undersökning.
– Det finns också ett lägre förtroende för samhällsinstitutionerna överhuvudtaget. Det gäller till exempel BVC och mödrahälsovården, man litar helt enkelt inte på aktörerna.
Vad kan konsekvenserna av det bli?
– Risken är ju att de får komplikationer i samband med förlossningen. Syftet med hela mödrahälsovården är ju att stärka både barnets och moderns hälsa, både i samband med förlossningen och senare, säger Fredrik Sjöstrand.
Under onsdagen tog regionstyrelsen beslut om att ge hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att ta fram förslag på stärkta mödravårdsinsatser, riktat mot kvinnor i utsatta grupper eller med psykosociala riskfaktorer. I uppdraget ligger även att se hur privata aktörer kan bidra i arbetet med att utveckla mödravården i länet.
– Vi får se hur vi tar oss an det. Det är ett brett formulerat uppdrag, säger Sjöstrand.
Samtidigt beslutade regionstyrelsen att inte införa barnmorskeledda förlossningsavdelningar, något som tidigare föreslagits.