Regionerna får miljarder för att korta vårdköerna

Region Östergötland får ekonomiskt stöd för att korta vårdköerna som uppstått i coronapandemins kölvatten.

Region Östergötland får pengar för att korta patientköerna.

Region Östergötland får pengar för att korta patientköerna.

Foto: Fredrik Rosander/TT

Östergötland2022-01-23 21:00

Regeringen meddelade i dagarna att man avsätter nära två miljarder kronor i riktade insatser för att "omhänderta de uppdämda vårdbehoven som uppstått på grund av den pågående pandemin". 

Av dessa pengar går drygt 89 miljoner kronor till Region Östergötland.

– Under pandemin har många patienter fått sina planerade besök och behandlingar uppskjutna. Det är högt prioriterat för regeringen att stötta regionerna att beta av coronaköerna. Sammanlagt avsätts sex miljarder kronor under 2022 som kan användas till att hantera de uppdämda vårdbehoven, varav dessa nära två miljarder som beslutas om nu går till riktade insatser för att hantera coronaköerna, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Den snart två år långa pandemin har lett till att hälso- och sjukvården under den här perioden kraftigt påverkats och tvingats ställa om sin verksamhet för att ta hand om svårt sjuka som smittats av coronaviruset och andra akuta och svårt sjuka patienter, framför allt under pandemins tidiga skede. 

Detta har i sin tur lett till ett stort uppdämt vårdbehov hos patienter som fått sina undersökningar och behandlingar uppskjutna eller som avstått från att uppsöka vården. 

Regionerna får bland annat använda sitt nytillskott för mobila team som uppsöker patienter i hemmet, vårdlotsar som hjälper patienter att få vård där ledig kapacitet finns, samt för samarbeten mellan regioner för att gemensamt planera kapacitet och utförande av vård för ett mer effektivt utnyttjande av resurser.

STOCKHOLM 2019-12-19
Socialminister Lena Hallengren (S) vill stötta regionerna i form av riktade ekonomiska bidrag.
STOCKHOLM 2019-12-19 Socialminister Lena Hallengren (S) vill stötta regionerna i form av riktade ekonomiska bidrag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!