Regionens recept för att höja siffrorna: Drop-in

Region Östergötland tar nytt grepp för att få fler Norrköpingsbor att vaccinera sig: Drop-in.

Regionen erbjuder med start på fredag vaccinationer på Stadsbiblioteket i Norrköping.

Regionen erbjuder med start på fredag vaccinationer på Stadsbiblioteket i Norrköping.

Foto: TT/Susanna Beskow Norgren

Östergötland2021-11-25 11:13

Med start på fredag den 26 november erbjuder regionen vaccinering på Norrköpings stadsbibliotek samt i I-huset på Tornby i Linköping, Verksamheten ska pågå varje dag ända fram till julhelgen.

– Vårt mål är att göra det så enkelt som möjligt för östgötarna att vaccinera sig, och därför gör vi en extra satsning under julhandeln. Jag hoppas att de som ännu inte vaccinerat sig nu tar den här möjligheten. På så sätt minskar risken för smittspridning när man träffar släkt och vänner under jul och nyår, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Östgötarna är i ett riksperspektiv positiva till vaccinering mot covid-19, som hittills tagit 703 länsbors liv, enligt statistik från regionen. Däremot är Norrköping i botten av Östergötlands kommuner. 

 I dagsläget har 84,4 procent av befolkningen från 16 år och uppåt tagit dos 2. 

Den siffran vill FHM gärna se öka för att hejda smittspridning, dels minska risken för att vården återigen blir hårt belastad. I flera europeiska länder har smittan ökat den senaste tiden, och Folkhälsomyndighetens scenarier pekar mot en sannolik ökning också i Sverige under de kommande veckorna.

Den drop in-vaccination som nu öppnar pågår dagligen till och med 19 december. För Norrköpings stadsbibliotek gäller klockan 12 till 16 och på helgerna 12-15. Vaccinationslokalen är belägen vid huvudentrén, och tydlig skyltning kommer att finnas för att göra det enkelt att hitta rätt, skriver regionen i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!