Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regionen ville ha skarpare övervakning: "Kan överklaga"

Vrinnevisjukhuset får sätta upp övervakningskameror. Det står klart efter ett beslut i förvaltningsrätten.

Vrinnevisjukhuset utrustas med nio övervakningskameror, men biträdande säkerhetschefen för regionen, Tomas Samuelsson (bilden) hade gärna sett ett skarpare besked.

Vrinnevisjukhuset utrustas med nio övervakningskameror, men biträdande säkerhetschefen för regionen, Tomas Samuelsson (bilden) hade gärna sett ett skarpare besked.

Foto: Pär Andersson/TT/Region Östergötland

Östergötland2021-09-28 19:00

Totalt får nio kameror monteras vid olika entréer kring sjukhuset i Norrköping.

Men tillståndet är strängt villkorat och det är inte säkert att region Östergötland kommer låta sig nöjas med det nya beskedet.

– Det är en sak som våra advokater ska titta på. Om vi ska överklaga domarna till nästa instans eller acceptera det här beslutet, säger Tomas Samuelsson, biträdande säkerhetschef hos Region Östergötland.

Samuelsson gör ingen hemlighet av att regionen önskat ett skarpare besked från förvaltningsrätten, som körde över Integritetsskyddsyndighetens (före detta Datainspektionen) tidigare beslut att avslå regionens förslag.

Kamerorna – även US i Linköping och lasarettet i Motala kommer få utrustning för övervakning – får nämligen inte användas hur som helst.

Domstolen ger regionen rätt att aktivera övervakningskamerorna i vissa situationer, som i samband med pågående befarade hot- och våldssituationer eller vid så kallad akutlåsning av sjukhusen 

– Vi hade föreslagit en del andra alternativ som vi fick avslag på. Det här betyder att någon måste agera vid ett hot och de kan ju komma väldigt plötsligt. 

Våldsamma händelser kring sjukhus har hittills främst varit ett storstadsproblem. I samband med exempelvis skjutningar har stökiga personer tagit sig in på sjukhusområden och där hotat personal och patienter. Flera oroväckande händelser har rapporterats från Stockholm, Göteborg och Malmö där obehöriga trängt sig in i sjuksalar och väntrum.

Men även vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping ska gängkriminella hindrat polis och ambulans från att ta sig fram och kriminella individer har uppehållit sig utanför sjukhuset.  Personal ska till och med behövt eskorteras till parkeringen på grund av den otrygga miljön, uppger regionen.

US i Linköping hade en allvarlig incident hösten 2019 då ett större antal personer hotade att storma US, vilket ledde till akutlåsning av sjukhuset. Detta i samband med en skottlossning i staden då flera skadade kördes till sjukhus för vård.

Tomas Samuelsson vill inte säga hur Vrinnevi ska använda de nio kamerorna.

– Vad jag kan säga är att vi jobbar kontinuerligt med säkerhetsarbetet för att personal och patienter ska känna sig trygga. Vi vet också att skjutningarna bara ökar i landet. Tyvärr är Sverige i Europatopp – eller botten. Vi kan inte bara sitta och vänta på att något ska hända här.

Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!