Vill fånga upp de sista ovaccinerade: "Aldrig för sent"

Region Östergötland växlar upp för att fånga in de ännu ovaccinerade länsborna.

Kerstin Jonsson är Region Östergötlands vaccinsamordnare.

Kerstin Jonsson är Region Östergötlands vaccinsamordnare.

Foto: Pär Bäckström / Carolina Hawranek

Östergötland2022-03-11 12:04

I nästa vecka, den 14–20 mars, är det nationell vaccinationsvecka i Sverige och östgötarna erbjuds tillfällen för drop in-vaccinering.

Trots färre personer som söker vård för covid vill Region Östergötland se en ökning av vaccinerade i länet.

– Risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och behöva vårdas på sjukhus är mycket större för ovaccinerade personer, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland i ett pressmeddelande. 

Även om många redan tagit tre doser vaccin så är fortfarande mer än en miljon svenskar över 12 år ovaccinerade, enligt Folkhälsomyndighetens egen statistik.

I Östergötland genomförs under kommande vecka en rad aktiviteter, framför allt i form av drop in-vaccination på många olika platser. 

– Det finns tider för drop in över hela länet, hela veckan, säger Kerstin Jonsson. På vaccinationscentraler, vårdcentraler och andra platser där många rör sig. På onsdagen och torsdagen kommer alla vaccinationscentraler och vårdcentraler att ha öppet för drop in och alla tider finns på 1177.se.

– Dessutom kommer våra hälsokommunikatörer att vara ute i bostadsområden där vi vet att vaccinationstäckningen är lägre och informera om möjligheten till drop in.

Kerstin Jonsson hoppas att många ska ta chansen att vaccinera sig, oavsett om det är första, andra, tredje eller fjärde dosen.

– Om det inte har blivit av eller om man inte har hunnit så finns det alla möjligheter nu. Det är aldrig för sent att vaccinera sig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!