Regionutvecklingsnämnden har beslutat att medfinansiera fem projekt som på olika sätt ska bidra till att lyfta de styrkeområden inom näringslivet som har arbetats fram i Östergötlands strategi för smart specialisering.
Områdena är smarta, säkra och robusta uppkopplade produkter och system, effektiv logistik, visualisering och simulering, miljönytta som affär och avancerade material.
– Vi behöver arbeta för en hållbar tillväxt. Därför riktar vi pengar till de projekt som stimulerar länets styrkeområden. På så sätt skapar vi förutsättningar för jobb, tillväxt och konkurrenskraft hos regionens framgångsrika branscher och företag, säger regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Andersson (S).
Ett av projekten är Internet of things world (IoT World) och leds av Linköping science park i samverkan med Region Östergötland, Research institutes of Sweden och offentliga behovsägare.
Internet of things, eller Sakernas internet på svenska, innebär teknik som gör att föremål kan kommunicera med varandra genom internetuppkopplade sensorer, datorer och annan smart elektronik.
Ett exempel på hur sakernas internet testas i Region Östergötland är att man på Vrinnevisjukhuset positionerar alla sjukhussängar så att de alltid går att hitta. Inom vården kan tekniken användas för att övervaka patienters hälsa på distans.
Regionutvecklingsnämnden medfinansierar projektet med en miljon kronor under 2021 och 2022.