Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regionen går miste om pengar i Kömiljarden

I den senaste mätningen för den så kallade Kömiljarden klarar Region Östergötland bara ett av nio mätetal vad gäller tillgängligheten till vård. "Bakom siffrorna är det en människa som lider och väntar", säger Lena Käcker Johansson (KD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lena Käcker Johansson (KD), i hälso- och sjukvårdsnämnden reagerar starkt på de långa väntetiderna inom BUP.

Lena Käcker Johansson (KD), i hälso- och sjukvårdsnämnden reagerar starkt på de långa väntetiderna inom BUP.

Foto: Agnes Ganestål

Östergötland2022-04-14 06:45

2019 satsade regeringen totalt 9,4 miljarder på en "uppdaterat Kömiljard". Genom den får varje region pengar om den kortar väntetiderna jämfört med föregående år. För att uppnå kraven för att ta del av pengarna måste regionen antingen uppnå en viss kravnivå, alternativt ha förbättrat sin tillgänglighet jämfört med samma månad föregående år. Vid senaste mätningen, i februari, visade sig Region Östergötland bara uppnå ett av nio mål helt, och ett uppnås delvis. Övriga missas helt, vilket gör att endast 4,4 miljoner betalas ut av elva möjliga. För varje månad med samma resultat går regionen alltså miste om 6,6 miljoner kronor. Moderaterna och Kristdemokraterna riktar hård kritik mot de styrande i Regionen för att inte ta de växande vårdköerna på allvar.

– Det är bekymmersamt och uppenbarligen så att vi gör inte tillräckligt, säger Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Man säger att det skulle bero på pandemin, men det är inte riktigt sant i Östergötland. Vi hade som bäst tillgänglighet runt 2014 och sen har det sakta men säkert blivit sämre och sämre för varje år.

Det enda krav som regionen helt lever upp till är det om en medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar. Där är kravet att minst 82 procent ska ha fått sin bedömning inom den tiden, och i Östergötland låg siffran på 82,7 procent. Men när det gäller operation eller åtgärd inom specialiserad vård är det 21,8 procent som har väntat i mer än 180 dagar. Värst ser situationen ut att vara inom Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, något som Lena Käcker Johansson reagerar särskilt på.

– Det är alldeles förfärligt. Målnivån är att minst 72 procent av de som väntar på en utredning ska ha väntat mindre än 30 dagar, och där ligger vi på åtta procent.

– För de barn och unga som förpassas till vårdkö i stället för att få vård innebär det en oerhörd påfrestning, vilket ofta har påverkan på hela familjen, skolgång och sociala relationer. Risken för försämring är uppenbar.

Ett skäl hon anger till de långa väntetiderna är det slopade vårdvalet inom psykiatrin som majoriteten beslutade om 2020.

– Vi befarande att det skulle bli sämre utan vårdvalet, och det blev det ju, säger Lena Käcker Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!