Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regionchefen vill se krav på motprestation för bidrag

Enligt Svensk näringsliv är Östergötland på väg mot en utanförskapskris. I spåren av corona har långtidsarbetslösheten ökat med 35 procent under 2020, och var sjunde vuxen lever på sociala bidrag.

Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson.

Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson.

Foto: Skattebetalarnas förening

Östergötland2021-06-04 19:00

Svenskt näringsliv har utifrån data från SCB konstaterat att drygt 37 500 personer i Östergötland lever i utanförskap. Det är lika med 14 procent av alla östgötar i arbetsför ålder. Värst är situationen för unga och utlandsfödda.

– Det här är ett stort problem för den enskilda, för företagen och för samhället i stort. Alla drabbas ju, säger Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt näringsliv.

Siffrorna gäller så kallade helårsekvivalenter och innefattar alla sociala bidrag som sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension), ersättning vid arbetslöshet, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

Med hjälp av SBC:s simuleringsmodell Fasit har Svensk näringsliv beräknat vad det skulle innebära för skattebetalarna och staten om dessa personer skulle komma i arbete. Den totala kostnaden för utanförskapet i länet idag är 13 miljarder kronor per år.

– Även en mindre minskning skulle ha stor betydelse. En 20-procentig minskning av utanförskapet i länet skulle sänka de offentliga kostnaderna med 2,6 miljarder kronor per år, säger Johan Gustafsson.

Är det rättvist att räkna in sjukskrivna i begreppet utanförskap?

– De är också i ett utanförskap, men det är inte där som det stora problemet för samhället ligger. Det stora problemet är de som är arbetslösa och som borde ha ett jobb. Det blir ett samhällsproblem när det kostar så mycket som det gör. Idag kostar det lika mycket som halva sjukvården, och det är pengar som vi skulle kunna lägga på något annat.

Vad tycker du att man ska göra åt det?

– Framför allt handlar det om att sätta tydliga politiska mål om att få fler i arbete. I många kommuner har man mål om att säkerställa allas rätt till ekonomiskt bistånd. Jag skulle vilja vända på steken. Målet ska vara att få alla i arbete, inte att så många som möjligt ska få ekonomiskt bistånd.

Han tycker också att man ska införa krav på motprestation för att få försörjningsstöd. 

– Det ska finnas krav på studier eller praktik. Kravlöshet är bara kontraproduktivt. Jag tror också att kommunerna behöver leta mer aktivt efter fusk, jobba bättre med uppföljning och kontroll.

Vad kan ni inom näringslivet göra?

– Vi kan göra mycket, och det görs också. Ta emot praktikanter till exempel och olika typer av subventionerade anställningar som inte sällan leder till jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!