Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Region Östergötland fick klartecken för specialistvård

Östgötska kvinnor som drabbats av svåra skador i samband med förlossning kan nu få hjälp på hemmaplan.

Universitetssjukhuset i Linköping får bedriva specialistvård kring svårare förlossningsskador.

Universitetssjukhuset i Linköping får bedriva specialistvård kring svårare förlossningsskador.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Östergötland2021-10-14 14:00

Region Östergötland har fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård när det gäller avancerad kirurgi för kvinnor som drabbats av skador i underlivet vid förlossning. Det har beslutats av Socialstyrelsens nämnd för högspecialiserad vård meddelar regionen i ett pressmeddelande.

– Region Östergötland har en mycket hög kompetens inom det här området, och det känns väldigt bra att vi får en bekräftelse på det genom att uppdraget nu har tilldelats Universitetssjukhuset i Linköping, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Beslutet innebär en möjlighet att utveckla den specialistvård som redan bedrivs inom "avancerad rekonstruktiv kirurgi vid anal inkontinens och ano- och rektovaginala fistlar efter förlossning".

– Jag gratulerar kvinnokliniken, och alla andra i processen, till en fin verksamhet och en mycket bra ansökan. Det är viktigt för regionen och Universitetssjukhuset att få tillstånd att bedriva spetsområden som nationellt nivåstrukturerad vård. Det är också mycket viktigt för forskning och undervisning, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör.

Regionen hade även ansökt om tillstånd för att få bedriva nationell högspecialiserad vård när det gäller ryggmärgsskador för bland annat barn.

– Tyvärr så beslutade nämnden inte till vår fördel här. Det är en stor besvikelse att man inte tar hänsyn till helheten för patienterna, säger Kaisa Karro.

Sedan många år bedriver Universitetssjukhuset i Linköping brännskadevård enligt den tidigare rikssjukvårdsmodellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!