PRO-ombudsman peppar 70-plussarna i Östergötland

Marie Reifelton, ombudsman för PRO i Östergötland, gör allt hon kan för att peppa sina medlemmar i coronatider.

Marie Reifelton, ombudsman för PRO Östergötland, kallar 70-plussarna för "hjältar". Hon gör allt för att peppa dem. Folkbladet träffade henne vid PRO-lokalen i Norrköping.

Marie Reifelton, ombudsman för PRO Östergötland, kallar 70-plussarna för "hjältar". Hon gör allt för att peppa dem. Folkbladet träffade henne vid PRO-lokalen i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Östergötland2020-05-07 12:00

Marie Reifelton, 58, Hästholmen, har haft närkontakt med coronaviruset. Hennes man Bengt, fem år äldre än hon, har haft konstaterad covid-19. 

Det började med ont i halsen den 26 mars, och sedan blev han liggande helt utslagen i tre veckor, med hög feber, torrhosta och ont i kroppen. Han var hemma hela tiden, utom då han, över en dag, fick syrgas och dropp på sjukhus.

– Han är fortfarande jättetrött, och har gått ner mycket i vikt, åtta-tio kilo, tappat muskelmassa, berättar Marie Reifelton.

Själv fick hon bara lindriga symtom, tappade smaken och hade huvudvärk en dag. Hon blev aldrig testad, men på sjukhuset sa de att det går inte att leva ihop utan att få smittan.

– Jag har fått en lektion i varför vi ska skydda 70-plussarna, säger hon, efter att ha sett hur farligt viruset är, och hur tufft det är att komma tillbaka efter en lång sjukdomsperiod.

70-plussarna ska också vara rädda om sig, för att vara rädda om vårdplatserna, säger hon. Det är tack vare att den stora gruppen nu håller sig undan smittan, som vården orkar med. Ju äldre man är desto svårare sjuk blir man. 

– Jag känner en sådan beundran för att de är så tappra, och är hemma, och håller avstånd, säger Marie Reifelton som kallar 70-plussarna för hjältar.

Nu gör hon allt hon kan för att som ombudsman för PRO i Östergötland, med kansli i Linköping, peppa medlemmarna och ge dem framtidstro.

Hon tror också att 70-plussarna, med en stabil inkomst, i en framtid kommer att vara viktiga i att få hjulen att snurra igen.

Under tiden, fram till dess, gäller det att hålla ut. Kontakt via telefon och digital uppkoppling är viktigt, allt fler har en smartphone. Tv kan också vara ett sällskap, SVT kör "Skärgårdsdoktorn" och det är gympa på tv. 

Marie Reifelton uppmanar folk att varje dag gå upp och klä på sig, som om man skulle i väg någonstans, äta ordentligt och röra på sig, ta promenader, kanske i grupp, med avstånd.

Hon har skickat ut instruktioner hur man laddar ner Facebook och hur man kan ringa videosamtal via Messenger, och lägger ut tips och pepp på PRO:s Facebook och hemsida.

PRO har en telefonkedja, där man ringer medlemmar, och frågar hur de mår. Hon berättar om ett samtal med en man, som sa "Jag har ljusare och mörkare dagar. I går var det nattsvart, men i dag känns det lite ljusare."

– Jag försöker peppa och säga "I höst ska vi ses igen, om allt är som vanligt". Det vet man ju inte.

Karta: PRO Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!