Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Poliser brevbombar chefer och politiker

Det kokar av missnöje bland landets poliser. Ledarskapet, attityden mot medarbetarna och löneläget gör dem upprörda och hundratals har valt att säga upp sig. Nu brevbombar poliserna bland andra statsministern och inrikesministern med protester.

Missnöjet hos polisen i Östergötland är på kokningspunkten.

Missnöjet hos polisen i Östergötland är på kokningspunkten.

Foto: Petra Isaksson

ÖSTERGÖTLAND2015-11-03 08:45

– Det här är bara början av vårt uppror. Många är förbannade, säger en anställd vid kriminalpolisen i Östergötland till Corren.

– Jag tror inte att folk förstår våra förutsättningar på jobbet. Vi gör allt från att plocka likdelar från rälsen där personer begått självmord, till att ge socialt stöd åt föräldrar som inte förmår hantera sina barn, säger en annan polis.

Under måndagen postade ­poliser personligt skrivna brev till sin högste chef, rikspolischefen Dan Eliasson, och skickade kopior till statsminister Stefan Löfven (S), inrikesminster Anders Ygeman (S) och ledarna för övriga riksdagspartier. Aktionen med protestbrev är spridd över landet.

”Vad är det för polis du vill ha?” frågar en av alla brevskrivare med adress till makthavarna. Han skriver: ” ’Effektiv, tillgänglig och engagerad’ är ledorden som vår arbetsgivare har gett oss. De kan bytas ut till Statistikhöjare, Styrbar och Tyst. En tragisk men verklighetsbaserad översättning.”

– Breven är för att väcka debatt. När vi framfört våra åsikter internt har det inte hjälpt, säger en polis i Linköping.

Poliser som Corren varit i kontakt med har avböjt att medverka med namn och bild. De anser att det är lågt i tak för ifrågasättande inom Polismyndigheten och säger att man riskerar en sämre behandling av arbetsledare.

– I mitt brev skriver jag om felaktiga prioriteringar, bristen på bra ledarskap och dålig vård om personalen, säger en polis med många års erfarenhet.

Polisförbundet driver kampanjen ”Nu räcker det!” och aktionen med protestbreven är en del av den.

Missnöjet inom polisen har funnits i flera år och rört bland annat ledarskap och chefers attityder mot medarbetare. Vartannat år har arbetsgivaren gjort medarbetarundersökningar i de 21 polismyndigheterna. I Östergötland har poliser grovt ­kritiserat bristen på samtal mellan chefer och medarbetare och bristande utrymme för påverkan. På frågan om förtroende för ledningen hamnade Östergötland senaste gången lägst av de 21 polislänen tillsammans med Skåne och Norrbotten.

Förra sommaren genomförde poliser i Linköping och Norrköping en lokal protestaktion då de på arbetstid slutade att patrullera med bil och ställde ifrån sig fordonen på Trädgårdstorget och Gamla torget. Syftet var att väcka debatt om ingångslöner för poliser.

Lönerna är fortfarande en stor källa till oenighet. Tidigare i höst varslade Polisförbundet om strejk nästa år när nuvarande löneavtal går ut. Parterna har varit överens om höjd lägstalön till 25 000 kronor. Men 1 januari 2015 trädde den gigantiska omorganisationen av polisen i kraft, de 21 myndigheterna slogs ihop till en och arbetsgivaren ville inte stå fast vid överenskommelsen.

– Lönen är viktig men ändå bara en del av problemet. Sättet som den här omorganisationen sköts på är bedrövligt. Ledningen lovar folk att vi poliser ska ”komma närmare medborgarna”. Jag ser inga sådana förutsättningar, säger en polis till Corren.

Enligt en granskning gjord av Sveriges Radio i juli i år hade 300 poliser i landet sagt upp sig de senaste 18 månaderna.

– De senaste åren skulle jag nog säga att en del av förklaringen ligger i den stora förändring som vi står mitt i nu, sa Kajsa Möller, HR-chef på Polismyndigheten, i en kommentar till Sveriges Radio.

Corren kommer att fortsätta rapportera om omorganisationen av Polismyndigheten.

Fotnot: Är du polis och vill berätta hur du ser på läget inom myndigheten? På www.corren.se finns nu Correns enkät till poliser. Den kan besvaras anonymt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om