Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pilarna går åt fel håll – viljan att starta eget rasar

Betydligt färre ville starta eget företag i Östergötland under 2023. Det visar färska siffror från Bolagsverket. Inflation och höga räntor anses vara skälet till att viljan att köra eget har rasat.

Eget företagande lockade färre östgötar. Under 2023 minskade nyföretagandet med hela 14 procent.

Eget företagande lockade färre östgötar. Under 2023 minskade nyföretagandet med hela 14 procent.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2024-01-07 10:00

2023 var inget bra år för nyföretagande. Inte i Sverige och inte i Östergötland. För landet i sin helhet minskade nyföretagande med 15 procent. Raset var nästan lika stort i Östergötland med 14 procent. Det här visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs analyserat. 

Raset beror antagligen på höga räntor, stigande inflation och höga priser på energi och drivmedel. Det startades 2130 företag i Östergötland under 2023 jämfört med 2473 under 2022.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det kraftiga raset för nyföretagandet allvarligt. Nu behövs varenda människa som tar steget till eget företagande för att skapa jobb och skatteintäkter och värna välfärden i länet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Mellan länen varierar raset från 18 till 8 procents nedgång. Så exempel i Dalarna och Kalmar län stannade minskningen på -8 procent. I Västmanland, Västerbotten och Örebro län var minskningen hela -18 procent. 

– Småföretagen bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Vi vet att kriser kan innebära nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna i Östergötland ta vara på den kraften och erbjuda vägledning, främja samarbete och skapa ett gynnsamt företagsklimat för att trygga sysselsättningen, säger Boo Gunnarson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!