Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Personalbrist på röntgen: "Läget är allvarligt"

Region Östergötland skulle behöva fylla på med 30-40 röntgensjuksköterskor snarast. Enligt Vårdförbundets Annika Petersson är läget allvarligt.

Brist på personal och låga löner i jämförelse med andra regioner är vad som gäller i Östergötland, enligt Vårdförbundets Annika Petersson.

Brist på personal och låga löner i jämförelse med andra regioner är vad som gäller i Östergötland, enligt Vårdförbundets Annika Petersson.

Foto: Privat

Östergötland2022-11-07 06:45

Den 8 november uppmärksammas Röntgensjuksköterskans dag. Då är det exakt 127 år sedan den tyske fysikern William Conrad Röntgen upptäckte röntgenstrålarna och för alltid skrev in sig i historieböckerna.

Enligt en undersökning som TV4 gjorde förra hösten har röntgenavdelningarna personalbrist på 18 av 21 regioner.

– Man kan säga att det är sämre nu än det varit tidigare. Många har slutat jobba här i Östergötland och det finns inga röntgensjuksköterskor att rekrytera. Intilliggande regioner betalar mer, berättar Annika Petersson, som i grunden är biomedicinsk analytiker och coach mot diagnostikcentrum i Östergötland. Till vardags håller hon till på Vårdförbundet i Linköping.

Hon tecknar en lägesbild som är allt annat än ljus.

Att intilliggande regioner som Sörmland och Jönköping kan erbjuda betydligt bättre villkor och därmed dränera Östergötland på kompetent röntgenpersonal är en sak.

En annan del är långa köer och minskad patientsäkerhet. I många fall inleds vårdkedjan med röntgen och köerna dit bromsar naturligtvis upp hela kedjan av efterföljande insatser.

– Alla vill ha kompetent personal men bjuder andra regioner högre lön så väljer vissa att pendla i stället. Jag har hört att Sörmland betalar 6 000 mer i månadslön än Östergötland där man inte satsat lika mycket på att få upp lönerna, fortsätter Annika Petersson.

Enligt Vårdförbundet centralt har var fjärde röntgensjuksköterska idag en högre arbetsbelastning än de klarar av.

Annika Petersson kan inte nog poängtera vikten av att ha rätt person på rätt plats och utbildningen för röntgensjuksköterskor skiljer sig en del från andra yrken inom vården. 

– Många som går utbildningen har säkert ett intresse för teknik och att möta människor men tyvärr är det många som hoppar av utbildningen också. De har kanske inte riktigt förstått vad den innebär.

Ämnen som radiografi, medicinsk vetenskap och strålningsfysik står på schemat för utbildningen som är tre år.

Annika Petersson hoppas att politikerna ska se röntgenpersonalen med nya ögon.

– Det här är grupper som är ganska "osynliga", jag upplever att politikerna inte är medvetna om hur viktiga den här personalen är för att vi ska kunna driva en högkvalitativ vård.

Andra grupper där det råder brist på personal är bland annat barnmorskor och ambulanspersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!