Att fler östgötar med övervikt och fetma behövde sjukhusvård för covid-19 än länsbor med normalvikt har konstaterats i tidigare undersökningar under pandemin.
Med hjälp av strukturerad journalgranskning har regionen undersökt behovet av sjukhusvård vid covid-19 hos patienter med övervikt och fetma. Rapporten baseras på 720 patienter som vårdades på sjukhus i länet under den andra pandemivågen, mellan 26 augusti 2020 och 15 januari förra året.
Ungefär halva befolkningen i Östergötland, 51 procent, har övervikt eller fetma, men gruppen utgjorde hela 79 procent av dem som var inlagda på sjukhus på grund av covid-19.
– Hos de allra yngsta och de allra äldsta var inte övervikt och fetma en lika avgörande faktor, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland.
I de fallen var det, misstänker forskarna, andra riskfaktorer som spelade större roll för att de behövde sjukhusvård. Men av covidpatienterna i åldern 40–69 år hade 86–88 procent övervikt eller fetma.
Studien visade emellertid inte att övervikt och fetma ledde till längre vårdtider eller ökad dödlighet.
– När det gäller vårdtider och dödlighet är det främst ålder och skörhet som har påverkat, säger Stefan Franzén och avslutar:
– Sammantaget var inte dödligheten i covid-19 större hos personer med övervikt och fetma under den här perioden, men de löpte betydligt större risk att hamna på sjukhus.
Drygt 800 östgötar har hittills dött med covid, enligt regionens statistik.