Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötarna använder allt färre kontanter vid inköp

Har du slutat använda kontanter när du ska handla något? Du är i så fall långtifrån ensam.

STOCKHOLM 20150216 
Christina Wejshammar är Riksbankens chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter.

STOCKHOLM 20150216 Christina Wejshammar är Riksbankens chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter.

Foto: JESSICA GOW / TT

Östergötland2022-12-16 10:00

Inte ens en av tio östgötar betalar med kontanter längre. Men för riket som helhet är siffran faktiskt ännu lägre. Kontantanvändningen fortsätter att minska i Sverige. Det skriver Riksbanken i sin årliga Betalningsrapport som släpptes i veckan.

I Östergötlands län uppger cirka nio procent av befolkningen att de använde kontanter vid sitt senaste köp. Det är förvisso något fler än för riket i övrigt där åtta procent säger sig ha använt sedlar eller mynt vid sitt senaste köp. 

– Det finns flera faktorer som kan påverka hur mycket kontanter används i en viss region, till exempel befolkningens ålder, utbildningsnivå, inkomstnivå och tillgången till uttagsautomater, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningar vid Sveriges riksbank i ett pressmeddelande.

Kortbetalningar är inte oväntat det mest använda betalsättet och betalningar med Swish har ökat i nästan samma takt som användningen av kontanter har minskat. 

De som saknar tillgång till digitala betalsätt har idag problem med att betala räkningar eller lösa in utbetalningar av exempelvis pensioner. Detta är ett bekymmer som Riksbanken anser att regering och riksdag snarast behöver lösa. 

– Denna situation förvärrades under 2022 när företaget Clearon lade ner sin tjänst Kassagirot. Det innebar att ungefär hälften av de platser där det gick att betala räkningar med kontanter försvann. Stora delar av landet saknar nu den möjligheten, avslutar Christina Wejshammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!