"I en tid då det intensivt talas om hur vi skall äta hållbart i framtiden är det på tiden att vi får upp ögonen för en viktigt del av vårt levande kulturarv, baljväxter", skriver Kålrotsakademien. En arbetsgrupp med olika experter på området har nu utsett Sveriges landskapsärtor.
De ärtor som blivit utvalda har en väl dokumenterad historia av att under lång tid ha odlats i ”sitt” landskap. I Östergötland föll lotten alltså på östgöta gulärt. Det är, enligt Kålrotsakademien, en gammal lantsort av en typ som var mycket vanlig i Östergötland runt år 1900 och troligen långt dessförinnan. Ärtan var till för ärtsoppa och odlades på åkern. Idag används ärtan även till exempelvis sallader, hummus och falafel.
Nyligen delade Kålrotsakademien ut fröpåsar med respektive ärtfrön till landets alla landshövdingar. Östergötlands frön har nu planterats i Linköpings slottsträdgård.
– Det är alltid roligt att jobba med lokala råvaror och självklart något extra med egenodlade råvaror. Ärtor är en fin produkt som kan användas till många olika typer av rätter. Framåt hösten hoppas jag kunna skörda och bjuda gäster till residenset på slottsodlad gulärt, säger husföreståndaren Daniel Blomqvist i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.
Här följer en lista på övriga östgötska landskapssymboler:
Fågel: Knölsvan
Fisk: Gädda
Insekt: Läderbagge
Blomma: Blåklint
Äpple: Gyllenkroks astrakan
Svamp: Kantkremla
Mossa: Vattenstjärna
Sten: Kolmårdsmarmor
Grundämne: Fosfor