Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgöta gulärt är Östergötlands landskapsärta

Låt oss presentera Östergötlands landskapsärta: östgöta gulärt! Det är Kålrotsakademien som nyligen har utsett Sveriges landskapsärtor.

Husföreståndaren på Linköpings slott, Daniel Blomqvist, planterar östgöta gulärt, som han ser fram emot att kunna skörda och servera till slottets gäster.

Husföreståndaren på Linköpings slott, Daniel Blomqvist, planterar östgöta gulärt, som han ser fram emot att kunna skörda och servera till slottets gäster.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Östergötland2022-06-22 13:00

"I en tid då det intensivt talas om hur vi skall äta hållbart i framtiden är det på tiden att vi får upp ögonen för en viktigt del av vårt levande kulturarv, baljväxter", skriver Kålrotsakademien. En arbetsgrupp med olika experter på området har nu utsett Sveriges landskapsärtor. 

De ärtor som blivit utvalda har en väl dokumenterad historia av att under lång tid ha odlats i ”sitt” landskap. I Östergötland föll lotten alltså på östgöta gulärt. Det är, enligt Kålrotsakademien, en gammal lantsort av en typ som var mycket vanlig i Östergötland runt år 1900 och troligen långt dessförinnan. Ärtan var till för ärtsoppa och odlades på åkern. Idag används ärtan även till exempelvis sallader, hummus och falafel.

Nyligen delade Kålrotsakademien ut fröpåsar med respektive ärtfrön till landets alla landshövdingar. Östergötlands frön har nu planterats i Linköpings slottsträdgård.

– Det är alltid roligt att jobba med lokala råvaror och självklart något extra med egenodlade råvaror. Ärtor är en fin produkt som kan användas till många olika typer av rätter. Framåt hösten hoppas jag kunna skörda och bjuda gäster till residenset på slottsodlad gulärt, säger husföreståndaren Daniel Blomqvist i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

Här följer en lista på övriga östgötska landskapssymboler:

Fågel: Knölsvan

Fisk: Gädda

Insekt: Läderbagge

Blomma: Blåklint

Äpple: Gyllenkroks astrakan

Svamp: Kantkremla

Mossa: Vattenstjärna

Sten: Kolmårdsmarmor

Grundämne: Fosfor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!