Svenska Trollsländeföreningen har nyligen utsett landskapstrollsländor för alla landskap i Sverige. Utifrån olika kriterier har de föreslagit en trollslända per landskap och sen har allmänheten kunnat rösta på sin favorit. För Östergötland utsågs grön mosaikslända, en stor vacker slända med skarpa färger och mönster. På många håll i Europa är den hotad och den är särskilt skyddad inom EU.
Hur är statusen i Sverige?
– Generellt är det en ovanlig art i landet men Östergötland är ett starkt fäste för den. Den finns på ett trettiotal platser i länet och då främst i de mellersta delarna, säger Tommy Karlsson.
Orsaken till det är att grön mosaiktrollslända vill lägga sina ägg på växten vattenaloe. Vattenaloe är en ovanlig växt, men är förhållandevis vanlig i de näringrika, men inte övergödda, sjöar som finns runt Norrköping, Linköping och söder ut i länet.
– Alla trollsländor är knutna till vatten på så sätt att honan lägger äggen i vattnet och så kläcks larverna där och lever i vattnet. De är rovdjur så kopplingen till en växt är lite udda. Men man tror att det beror på att växten ger larven ett visst skydd, de har lite taggiga blad, och att larverna då inte blir lika lätt uppätna av fiskar.
Tommy Karlsson tycker att Grön mosaiktrollslända är en bra representant för länet, inte bara för att den har sin starkaste förekomst här, utan för att det är bra att lyfta fram rödlistade och skyddade arter. Grön mosaikslända är nämligen en av fem trollsländor som är skyddade enligt EU:s habitatdirektiv.
– I det har EU pekat ut vissa arter som vi ska värna extra om i alla medlemsländer. Då vill EU också veta hur det går för de här arterna i hela Europa. Om de ökar eller minskar, säger Tommy Karlsson.
För att veta det har EU beslutat om en övervakningsverksamhet som kallas biogeografisk uppföljning, vilket Länsstyrelsen i Östergötland har fått ansvar att sköta över hela landet.
– Det är ingen av de fem arterna som är hotade i Sverige, och det är några av dem som är vanliga till och med. Men man får tänka på att de har sin främsta förekomst i Sverige och Finland, så vi har lite extra ansvar att se till att de har det fortsatt bra i våra länder.