Statistiken vi tagit del av gäller tillståndsprövningar för B-verksamheter där länsstyrelsen är beslutande myndighet. Det gäller exempelvis "ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet", "ansökan om ändringstillstånd" och "ansökan om dispens".
Medelvärdet på handläggningstiden, från att ärendet kommit in till att ett beslut tas, ligger i landet på 321 dagar. I Östergötland tar länsstyrelsen i snitt 623 dagar på sig.
– Det är inget vi tycker är bra och något som vi jobbar för att komma till rätta med, säger Helena Eriksson.
Ofta krävs både en och två kompletteringsförfaranden som företaget behöver svara på för att ansökningshandlingarna ska vara kompletta. Även när det gäller handläggningstiden från att ärendet anses vara komplett till att ett beslut tas är Östergötland sämst i klassen. Här tar det i genomsnitt 214 dagar, medan medelvärdet i landet ligger på 131 dagar.
Helena Eriksson säger att handläggningstiderna blivit allt längre efter att länsstyrelsen tappade personal på enheten för några år sen.
– Det var erfaren personal som gick i pension eller bytte jobb, och det är klart de nyrekryterade inte har samma erfarenhet vilket gör att det inte blir samma effekt i processen. Det i kombination med att vi hade ett högt inflöde av ärenden gjorde att vi började samla ärenden på hög.
Har ni personal så att det räcker nu?
– Just nu kommer vi att tappa en och ska rekrytera en. Det här är komplexa ärenden som tar lång tid att handlägga, men min bedömning är att vi i stort sett har en bra balans. Men sen har vi en ryggsäck att jobba med.
För att komma ikapp ser de nu över olika sätt att effektivisera processen, bland annat genom att renodla handläggarnas arbete. De har också startat ett projekt som även inbegriper andra enheter.
– Vi har mycket samarbeten inom länsstyrelsen och nu ska vi titta på hur vi kan göra processen snabbare. Det här är jätteviktigt för företagen, den gröna omställningen och även för min personal att vi har drägliga arbetsförhållanden, säger Helena Eriksson.
En företagare som Folkbladet pratat med anser att länsstyrelsen borde jobba mera rådgivande för att skynda på processen.
Vad säger du om det?
– Det här är en svår diskussion. Vi är rådgivande till viss del, samtidigt kan vi inte fungera som konsultverksamhet.