Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östergötland är näst bäst – trots de stora lönegapen

Enligt Sveriges Ingenjörers nya rapport skiljer tusenlappar i lön mellan manliga och kvinnliga civilingenjörer i Östergötland.

Rapporten bygger på civil- och högskoleingenjörer som är medlemmar i fackförbundet Sveriges Ingenjörer, samt besvarat en löneenkät 2019.

Rapporten bygger på civil- och högskoleingenjörer som är medlemmar i fackförbundet Sveriges Ingenjörer, samt besvarat en löneenkät 2019.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Östergötland2021-10-27 20:00

I genomsnitt tjänar manliga civilingenjörer 4 700 kronor mer än vad kvinnor gör med samma yrke. Även bland högskoleingenjörer är skillnaden stor, där motsvarande siffra ligger på cirka 3 000 kronor. Trots att det skiljer tusenlappar mellan lönerna är Östergötland det län i landet med näst minst löneskillnader, enligt rapporten.

– Många ingenjörsarbetsgivare pratar om att de gärna vill att fler kvinnor ska bli ingenjörer. Då kan de inte samtidigt skicka signalen att kvinnors kompetens värderas lägre. Om arbetsgivarna menar allvar måste de se till att kvinnor får samma möjlighet till en bra karriär och löneutveckling och utjämna de löneskillnader som fortfarande finns, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Näringslivets fortsatta digitalisering och klimatomställning ger ett stort behov av teknisk spetskompetens. Östergötlands arbetsgivare behöver därför bli bättre på att värdesätta de kvinnliga ingenjörernas kompetens.

– När fler arbetsplatser öppnar för distansarbete ökar möjligheten att jobba längre bort från hemmet. Varför ska man som kvinnlig ingenjör välja en arbetsgivare där ens kompetens värderas lägre, när det finns andra som betalar bättre? säger Ulrika Lindstrand.

I Östergötland är snittlönen för manliga civilingenjörer 51 900 kronor och för kvinnor ligger snittlönen på 47 200 kronor. För högskoleingenjörer ligger motsvarande siffror på 44 600 och 41 800 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!