Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olsson (V): "Det här är ofta sköra patienter"

Vänsterpartiet välkomnar att vårdvalet avvecklas, men kritiserar de styrande partiernas lösning att upphandla verksamheten.

"Att fortsätta låta privata vinstdrivande företag stå för stora delar av den psykiatriska vården är ett fortsatt feltänk", säger Mona Olsson (V).

"Att fortsätta låta privata vinstdrivande företag stå för stora delar av den psykiatriska vården är ett fortsatt feltänk", säger Mona Olsson (V).

Foto: E Broberg

Östergötland2020-01-29 09:00

"Under flera år har Region Östergötland drivit en stor del av den psykiatriska vården som ett marknadsekonomiskt experiment genom ett så kallat vårdval", skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande. 

Vänsterpartiet välkomnar att vårdvalet ska avvecklas, men kritiserar de styrande partiernas lösning att fortsätta upphandla verksamheten.

– Det är djupt olyckligt att man inte tar chansen att skapa en psykiatrisk vård som ger patienterna en stabil och långsiktig vård där patienternas behov står i centrum. Att fortsätta låta privata vinstdrivande företag stå för stora delar av den psykiatriska vården är ett fortsatt feltänk, säger Mona Olsson (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vänsterpartiet föreslog i nämnden att den psykiatriska öppenvården för både barn och vuxna åter ska drivas i offentlig regi. 

–  Att hålla ihop vården för denna patientgrupp ser vi som otroligt viktigt. Det är avgörande att vi ser till att ha en väl fungerande struktur som kan fungera över tid. Därför är det olyckligt med både upphandlingar och vårdval. Där är det företagens intressen som kommer i första hand. Inte patientens, säger Mona Olsson.

– Det här är ofta sköra patienter som kan vara svåra att nå. Att då göra det krångligt och svårt med olika företag är definitivt inte någonting som leder till något bra. Det vi hade hoppats på var att psykiatrin skulle kunna samlas i en organisation där verksamheten skulle kunnat utvecklas och anpassats mer efter patienternas behov.

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!