Oklarheter kring pausade vaccinet i Östergötland

Det är fortfarande oklart vad som ska hända med de östgötar som fått sin första dos vaccin från Astra Zeneca, men inte den andra.

Astra Zenecas vaccin har stoppats från användning i flera av EU:s länder.

Astra Zenecas vaccin har stoppats från användning i flera av EU:s länder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-03-17 12:41

Folkhälsomyndigheten pausade i tisdags morse användandet av Astra Zenecas vaccin efter rapporter om biverkningar hos ett antal äldre i några av EU-länderna på kontinenten.

I Östergötland berörs cirka 1 500 personer som skulle fått sin dos den här veckan. Några har fått sin planerade tid avbokad medan andra trots allt kan få sprutan, dock med annat vaccin är det från svenskbrittiska Astra Zeneca.

– Vi har planerat om för att i möjligaste mån kunna ge vaccinering med någon av de andra vaccinsorterna. Även där utgår vi från den nationella prioriteringsordningen, säger Rickard Lundin i Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning. 

Hur många av de 1 500 som faktiskt får sin spruta i veckan är oklart. 

– Om man inte hör något från oss, ska man komma till sin vaccinering som planerat, poängterar Rickard Lundin i ett pressmeddelade från regionen.

Beslutet från Folkhälsomyndigheten att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin är en försiktighetsåtgärd i väntan på nya tester. Förhoppningen är att man inom kort tid ska få grönt ljus och kunna återuppta vaccineringen.

– När det gäller de som har fått sin första dos av Astra Zeneca och väntar på dos två, inväntar vi besked om hur vi ska agera. Vi samlar svar på många av de vanligaste frågorna på 1177.se. Vi kan i nuläget inte säga exakt hur det påverkar vaccinationerna framåt, det är något vi ser över.

Drygt 47 000 östgötar har hittills fått sin första dos av vaccin från de tre godkända märkena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!