Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny utbildning: "Stort intresse för textilt hantverk"

Hemslöjden i Östergötland startar i höst en textilhantverksutbildning i Linköping inom ramen för yrkeshögskolan.

Textilkonsulent Kristin Winander utanför gårdshuset kallat Slöjdmagasinet, där de textila ateljéerna finns. Hemslöjden i Östergötland äger detta kulturskyddade kvarter i centrala Linköping.

Textilkonsulent Kristin Winander utanför gårdshuset kallat Slöjdmagasinet, där de textila ateljéerna finns. Hemslöjden i Östergötland äger detta kulturskyddade kvarter i centrala Linköping.

Foto: Annika Holmdahl

Östergötland2023-04-12 14:00

Hemslöjden i Östergötland har av Myndigheten för yrkeshögskolan blivit beviljade att bedriva en konst- och kulturutbildning. Textil hantverksutbildning: slöjd, form och hållbarhet heter den.

Den ettåriga utbildningen, med tolv platser, startar i Linköping i augusti. Hemslöjden har tidigare drivit textila utbildningar, men då i samarrangemang med andra organisationer. Nu blir det i helt egen regi.

Fokus på hållbarhet kändes naturligt för Hemslöjden, som också ville sticka ut lite jämfört med andra konst- och kulturutbildningar.

– Vi var faktiskt den enda nya utbildningsorganisatören som blev godkända i år! Det var roligt! säger Kristin Winander, länshemslöjdskonsulent med specialområde textil.

undefined
Vävstolarna i textilateljén. På Hemslöjden i Östergötland, som är ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk, finns även lokaler för sömnad, mönsterkonstruktion och andra textila tekniker.

Hemslöjden i Östergötland är ett regionalt center med butik och verkstäder i Linköping. Det är i de textila verkstäderna i ett hus på innergården vid butiken som utbildningen kommer att äga rum. Vävning, klädsömnad, broderi, konstsömnad, stickning och virkning ingår i utbildningen.

– Vi tror att det kommer att vara olika typer av sökande. Delvis nischar vi oss för de som vill studera vidare, kanske inom högre konstnärliga utbildningar som Konstfack och Beckmans.

Men det kan också tänkas att deltagarna efter utbildningen väljer att börja jobba i egen firma eller att man väljer utbildningen för att få en fördjupning i hållbarhet, menar Winander och nämner återbruk, remake och materialbaserad formgivning.

– Det är stort intresse för textilt hantverk och för hållbarhetsaspekter för det. 

Karta: Hemslöjden i Östergötland, Länsförbund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!