Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny regional friluftsstrategi för Östergötland

Länsstyrelsen har tagit fram en friluftsstrategi för de närmaste tio åren, en strategi som känns högaktuell i coronatider.

"I och med det rådande läget i samhället har friluftslivets betydelse och popularitet ökat", säger Maria Flink, friluftsstrateg på länsstyrelsen i Östergötland.

"I och med det rådande läget i samhället har friluftslivets betydelse och popularitet ökat", säger Maria Flink, friluftsstrateg på länsstyrelsen i Östergötland.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Östergötland2020-05-23 11:00

Länsstyrelsen i Östergötland har i samverkan med länets kommuner, Region Östergötland och privata aktörer tagit fram en strategi för utveckling av friluftslivet i länet.

Den ska ge vägledning för de aktörer som på olika sätt möjliggör människors utevistelse i länets natur- och kulturmiljöer. Det övergripande målet är att möjliggöra naturupplevelser för alla och att fler ska se nyttan av aktiv utevistelse. 

Strategin tar upp förslag på viktiga insatser som behöver göras för att man i länet ska nå de av regeringen uppsatta tio nationella friluftslivsmålen till 2030.

Det handlar bland annat om att kommunicera friluftslivets värden för samhället, och belysa att det är en strategisk fråga för hållbar utveckling. Bättre folkhälsa är en aspekt, en annan är jobbskapande och en levande landsbygd.

Ett förslag är att man ska prioritera att ta hänsyn till friluftslivets intressen vid planarbeten, och skapa en grön infrastruktur. Urbana grönområden och tätortsnära natur är en viktig del i samhällsplaneringen. 

– I och med det rådande läget i samhället har friluftslivets betydelse och popularitet ökat. Vi ser ett ökat nyttjande av våra naturreservat och att människor rör sig mer utomhus, både tätortsnära och i skog och mark, säger Maria Flink, friluftsstrateg på länsstyrelsen i Östergötland. 

Länsstyrelsen har steppat upp sin information i coronatider, och vill att även fler aktörer ska bli bättre på att informera allmänheten om vilka möjligheter som finns.

– Vet man om att det finns en vandringsled, eller bra gräsmatta att ha picknick eller spontansporta på, så är det lättare att kunna ta sig ut, säger Maria Flink.

Ofta tänker man på att vara ute och hajka, med tält, när man hör ordet friluftsliv, men friluftsliv är så mycket mer, menar Flink, det kan också vara möjligheten att sitta i en park eller ta en promenad i ett område nära där man bor.

Det gäller att säkra tillgång till gröna områden, och se till att det finns besöksvärda ställen som kultur- och naturreservat, och områden som man kan nå även om man inte har bil, och att tillgänglighetsanpassa för rörelsehindrade, och ha information på andra språk.

 – Vi hoppas att friluftstrategin ska bli ett användbart verktyg för personer som arbetar inom stads- och landsbygdsutveckling, naturturism och regional tillväxt, säger Mikael Norén, enhetschef vid enheten för naturskydd på länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!