Ny grupp erbjuds vaccination i Östergötland

Vaccinationen av östgötar rullar på. Nu erbjuds inom kort en ny grupp den av många eftertraktade sprutan.

Stora mängder doser av Pfizers vaccin mot covid-19 är på väg till Östergötland.

Stora mängder doser av Pfizers vaccin mot covid-19 är på väg till Östergötland.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Östergötland2021-04-26 16:49

I ett brev (digitalt eller fysiskt) erbjuds länsbor i åldern 50–59 år en dos mot covid-19, om man ingår i en riskgrupp som omfattas av den pågående fas 3-vaccinationen.

50-åringar med exempelvis KOL, astma, lever-, hjärt- eller lungsjukdomar kan alltså redan nu bli vaccinerade. Breven skickas ut redan i den här veckan.

– Vi vill gärna att man i möjligaste mån försöker boka vaccinationstid digitalt. De stora vaccinationscentralerna har större kapacitet än vårdcentralerna, så man kan med fördel boka sin tid där. Om man inte kan hitta en tid direkt, försök igen senare. Vi lägger ut nya tider kontinuerligt, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen i ett pressmeddelande. 

Ungefär 30 procent av den vuxna befolkningen (18 år eller äldre) i Östergötland har fått sin första dos. Vilket påverkar dödstalen i en positiv riktning då det är främst de riktigt gamla som drabbats värst av sjukdomen.

– De närmaste veckorna får vi i princip samma antal vaccinleveranser som tidigare till Region Östergötland. Nu är det dags att börja vaccinera med dos två också, vilket innebär att det kommer att ta något längre tid innan nya grupper kan erbjudas vaccination, säger Rickard Lundin också.

Länets vaccinationscentraler finns i Linköping, Norrköping, Motala, Finspång och Mjölby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!