Nu öppnar fas 4: "Kanske inte fungerar direkt"

Under torsdagen inleds fas 4 i det östgötska vaccinationsprogrammet. Först ut är gruppen 55-59 år.

En spruta med Pfizer ges till en person på en av landets många vaccinationscentraler.

En spruta med Pfizer ges till en person på en av landets många vaccinationscentraler.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-05-26 15:30

Det är med andra ord läge att hålla utkik i digitala brevlådan från och med den 27 maj. Har man ingen sådan är det bara att invänta det fysiska brevet i egna brevlådan om några dagar.

Trots att kapaciteten är god och vaccintillgången ökar så kan det vara svårt att få tid direkt.

– Alla som nu får sitt brev kanske inte hittar en tid vid första försöket. I så fall kan man prova igen nästa dag, eller leta på ett annat vaccinationsställe. Det kommer upp nya successivt, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen i ett pressmeddelande.

Region Östergötland räknar med att antalet doser kommer att öka under andra veckan av juni. Parallellt med att vaccinationerna i fas 4 inleds så är det även många i riskgrupperna som ska få sin andra dos de närmaste veckorna.

Att främst försöka boka på vaccinationscentralerna kan också vara ett sätt att få en tid snabbare.
– Vi uppmuntrar alla att boka digitalt och i första hand på våra vaccinationscentraler. Kapaciteten där är högre än på vårdcentralerna, säger Rickard Lundin.

Tidsintervallet mellan de båda doserna för Pfizers och Modernas vaccin har nu förlängts från sex till sju veckor. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten ändrat sina rekommendationer eftersom smittspridningen är fortsatt hög i landet. Man vill därför prioritera att så många som möjligt snabbt ska vaccineras med dos ett.

Region Östergötland bokar in den andra dosen redan vid första vaccinationstillfället för att säkerställa att alla får dos två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!