Nu är hälften av alla vuxna östgötar vaccinerade

Vaccinationen mot covid-19 rullar på fint i Östergötland.

Hälften av alla östgötar över 18 år har fått sin första dos med vaccin.

Hälften av alla östgötar över 18 år har fått sin första dos med vaccin.

Foto: Anne-Lie Andersson

Östergötland2021-06-03 17:30

Torsdagen blev en milstolpe eftersom mer än hälften av den vuxna befolkningen i länet (18 år och äldre) nu fått sin första spruta.

— Det är väldigt glädjande att vi nu har kommit så här långt. Det ger framtidstro, och en hoppfull känsla inför sommaren. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att pandemin inte är över,, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande från regionen.

186 486 tusen östgötar har vaccinerats till dags dato. 26 procent av regionens invånare är också fullvaccinerade.

— Vi är förberedda och har en god beredskap för att vaccinera, men det är tillgången på vaccin som i slutänden styr i vilken takt det kan ske. Parallellt med att många i fas 4 nu får sin första dos, så pågår också vaccineringen med dos två för andra grupper, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

Vaccinationstakten för personer i åldern 55—59, den första gruppen i fas 4 som släpptes på för vaccinering, är också positiv. 81 procent är vaccinerade eller har bokat tid.

95 procent av dem som är 65 år och äldre har fått sin första dos, och strax över 65 procent i gruppen är fullvaccinerade. Även för personer som ingår i de medicinska riskgrupperna så har vaccineringen kommit långt, 82 procent har fått sin första dos.

Nästa grupp på tur i fas 4 är personer i åldern 50—55 år. De som har digital brevlåda får sitt erbjudande om vaccinering i dag, torsdag. De som inte har det får istället ett brev med posten i början av nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!