Nu har Länsstyrelsen Östergötland blivit miljödiplomerad av föreningen Svensk miljöbas – något som uppnåtts av endast ett fåtal länsstyrelser i landet. Under förra året gjordes en mängd åtgärder både vad gäller punktinsatser och utbildningar för personalen för att nå upp till de krav som denna miljödiplomering kräver.
Länsstyrelsen Östergötland har infört fler stationer för källsortering, infört rörelsedetektorer för minskad energianvändning, köpt in elcyklar till kortare tjänsteresor, infört ny teknik för fler digitala möten och mycket annat – allt för att minska miljöpåverkan hos myndigheten.
– Miljörevisionen skedde i februari och vi fick diplomet i mars. Det är jätteskönt att vi har nått fram till det här och vi är väldigt nöjda. Men det har varit en process, det har redan tidigare funnits ett miljöledningssystem men vi beslutade att ta steget upp till miljödiplomering, berättar Sara Jonsson Van Der Heijden, samordnare för miljömål och miljöledning på Länsstyrelsen Östergötland.
Det har alltså varit ett ganska vittgående arbete på myndigheten för att nå upp till det som krävs för en miljödiplomering.
– Det är en mängd krav som ska uppfyllas, både vad gäller punktinsatser men också beteendeförändring och utbildning – det handlar bland annat om ledningens medverkan, en uppdaterad miljöutredning och handlingsplan för våra interna miljömål, säger Sara Jonsson Van Der Heijden.
– Sedan har vi överlag en god miljökompetens bland personalen redan från början eftersom många här arbetar med denna typ av uppgifter. Våra medarbetare har varit jätteintresserade av det här och vi har fått många tips på åtgärder från dem. Det är en förutsättning för att komma så här långt.
Bara för att man nu blivit diplomerad går det inte att slå sig till ro och vara nöjd.
– Det här är inte ett mål som är uppfyllt för all framtid utan det kommer att ske årliga revisioner med höjda krav. Vi ska bli lite bättre varje år, säger Sara Jonsson Van Der Heijden som menar att det finns ytterligare en aspekt av det här i myndighetsutövningen hos länsstyrelsen.
– Vi ger ju tillstånd och avgör många ärenden som har bäring på miljöpåverkan och då är det också viktigt rent moraliskt att vi själva arbetar aktivt inom detta område.
011-200 472