Mer än dubbelt så många varslades om uppsägning i Sverige förra året jämfört med 2019 och arbetslösheten i länet är den högsta sedan 1994.
Det visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen.
– Östergötland har klarat sig lite bättre än riket i övrigt vad gäller varslen, säger Stefan Widén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Östergötland.
Men det är en av få ljusglimtar.
123 000 svenskar varslades under 2020. Jämför den siffran med de runt 50 000 som fick samma besked året innan. 3 972 östgötar fick det dystra beskedet från sina arbetsgivare i fjol.
Efter coronautbrottet förra vintern dröjde det inte länge förrän varslen duggade tätt.
– Mars var en väldigt orolig månad och jag upplever att det var lite panikåtgärder innan stödåtgärderna infördes. Kurvan planade ut och efter april-maj har vi egentligen en situation som liknade den året innan, fortsätter Widén.
Arbetsgivare är skyldiga att lämna varsel till Arbetsförmedlingen om de planerar att säga upp eller minska arbetstiden för minst fem anställda. Varslet registreras i det län där företaget har sitt huvudsäte, vilket innebär att ett varsel i till exempel Stockholms län även kan beröra arbetsplatser i andra delar av landet.
– Lite drygt hälften av alla varsel slutade med uppsägning, men därmed inte sagt att dessa personer går utan jobb i dag.
Arbetslösheten var i slutet av förra året 9,0 procent i Östergötland. Detta att jämföra med 8,8 för hela riket.
– Arbetsmarknaden är fortfarande i kris, arbetslöshetssiffrorna har inte varit så här höga sedan 1994.
Några östgötakommuner plågas svårt av ungdomsarbetslöshet. Värst drabbade är Motala (18,0 procent), Finspång (15,7), Norrköping (15,2) och Boxholm (15,0). För riket som helhet ligger arbetslösheten bland ungdomar på 11,8 procent.
– Utan de stödinsatser som satts in skulle kommunerna med stora industrier ha drabbats ännu hårdare.
Överlag är det den privata tjänstesektorn som haft det tuffast under den senaste tolvmånadersperioden.
– Servicebranschen har drabbats hårdast, transport har haft det jobbigt. Bussbolag har inte kunnat köra och så har vi byggverksamheten som också haft en del varsel.
Inga skonades när pandemin drog fram?
– Nej, alla fick känna av det på ett eller annat sätt, säger Stefan Widén.
I Stockholms län har cirka 1 000 personer varslats under detta årets första veckor. I Östergötland endast 20 till dags dato.