Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Masslakt efter fågelinfluensa på östgötagård

14 000 kycklingar nödslaktas efter att fågelinfluensa brutit ut på en gård i Östergötland.

Den fruktade fågelinfluensan har drabbat en gård i Östergötland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Den fruktade fågelinfluensan har drabbat en gård i Östergötland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: ERLAND VINBERG / TT

Östergötland2021-02-25 18:00

Jordbruksverket har upprättat restriktionsområden på tio kilometer runt den drabbade gården som ligger i Linköpings kommun.

Då och då drabbas Sverige av sjukdomen som sprids mellan fjäderfän.

– Det här är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige den här säsongen och det är inte läge att slappna av ännu. Det är oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Östergötland.

Fågelinfluensan upptäcktes på gården som vid tillfället hade 14 000 ekologiska slaktkycklingar. Proven gjordes av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Det pågående utbrottet i Europa anses vara mycket omfattande bland såväl vilda djur som tamfåglar. 

Vilda fåglar bär på sjukdomen och när smittan introducerats till tamfjäderfä kan spridning också ske mellan anläggningar. Förutom i Östergötland har även en gård i skånska Skurup drabbats. Där handlade det om 470 fasaner.

De aktuella byggnaderna behöver saneras och Jordbruksverket har även beslutat om spärrförklaring, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningarna utan verkets tillstånd.

– Vi hittar fortsatt positiva fall bland vilda fåglar och fallen på tamfjäderfän i Östergötland och Västergötland visar att smitta förekommer i områden där vi ännu inte hittat fall på vilda fåglar. Fåglarnas vårflytt är på gång och det kommer att innebära fortsatt hög smittrisk, säger Maria Nöremark, tillförordnad biträdande statsepizootolog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!