Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Märtha lurades att lämna sitt halsband till bedragaren

Bedragaren ringde och berättade att Märtha Edström utsatts för ett bedrägeri, men i själva verket skulle brottet strax begås. Hon lurades att lämna ifrån sig sina värdesaker när den påstådda banktjänstemannen skulle hjälpa henne. "Hur kunde jag gå på det här?", frågar hon sig efteråt.

"Jag har ringt till kompisar och berättat om det här. Kanske för att få lite stöd så att man inte känner sig så nedtryckt och skrämd av att man inte fungerar... Det är nog helt naturligt att man anklagar sig själv över att man inte är tillräckligt uppmärksam", säger Märtha Edström, som utsattes för ett bedrägeri.

"Jag har ringt till kompisar och berättat om det här. Kanske för att få lite stöd så att man inte känner sig så nedtryckt och skrämd av att man inte fungerar... Det är nog helt naturligt att man anklagar sig själv över att man inte är tillräckligt uppmärksam", säger Märtha Edström, som utsattes för ett bedrägeri.

Foto: Elina Mattsson

Östergötland2023-07-13 12:27

– Jag fattar inte att jag gick på det. Men de är så skickliga. Jag förstår inte hur i hela världen man är skapt som människa om man gör så här mot äldre, säger Märtha Edström.

Det var vid halv två på eftermiddagen den 10 juli som telefonen ringde hemma hos Märtha Edström i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp. När hon svarade fick hon ett obehagligt besked – någon hade köpt elektronik för 27 000 kronor i hennes namn. Eller det påstod i alla fall mannen som ringde och som utgav sig för att ringa från butikskedjan Elgiganten.

– Jag tänkte att oj då, det var inte bra. Sen sa han att han kopplade över till min bank Nordea. Jag borde ha reagerat, men det gjorde jag inte...

Hon oroades över beställningen som gjorts och pratade en lång stund med mannen.

– Vi pratade om de där varorna och allt som kunde följa med i det där. Han sa att Nordea hade bankfack som man skulle lägga sina värdesaker i. Jag tyckte inte att det var konstigt, fast nu för tiden är det ju inga banker som har bankfack längre. Men jag tänkte inte på det då.

undefined
"Det känns ganska förskräckligt alltså och väldigt mycket att hur kunde jag gå på det här?", säger Märtha Edström.

Mannen påstod att det fanns ett samarbete med säkerhetsföretaget Securitas och att ett par vakter strax skulle komma till Märthas dörr för att hämta hennes värdesaker för vidare transport till bankfacket.

– Så då skulle man leta rätt på sina värdesaker. Vilket gjorde att jag ställde mig där och letade i lådorna. Jag hittade en gammal guldkedja och ett armband.

Fast hon letade främst efter två ringar i tvåfärgat guld med en diamant på.

– Som tur var hittade jag dem inte då, så det räddade dem. Och inte fick de min statliga guldklocka heller.

Innan pensionen arbetade Märtha på Länsstyrelsen med tillståndsansökningar från säkerhetsföretag. Hon är väl medveten om att äldre ofta utsätts för bedrägerier och brukar vara vaksam av sig.

– Av någon anledning skulle man också lämna iväg sitt Visakort. Jag borde ju faktiskt i det läget tänkt att "men kära nån, hur ska jag kunna gå och handla om jag inte har kortet?"

Nu efteråt anklagar hon sig själv för att hon lämnade över kuvertet med guldsmycken och betalkort.

– Jag borde ha haft koll. Jag tycker att jag borde ha sett på de där killarna att de inte hade Securitas arbetsuniform på sig, men det kom jag på efteråt. Man borde inte få vara så trögtänkt. Eller chockad, eller överrumplad, eller vad jag nu var.

undefined
"De här så kallade Securitasvakterna hade ju inte de där arbetskläderna som de brukar ha. Den ena hade en ljusbrun overall av något slag och den andra hade jeans och jacka. Så jag förstår inte hur jag kunde lämna grejerna till dem då", säger Märtha, som beskriver hur hon blev stressad av tanken på att någon gjort en stor beställning i hennes namn och därför tog emot bedragarens hjälp.

När Märtha ringde Nordea samma eftermiddag fick hon veta att hon blivit lurad. Hon uppmanades att ringa polisen som kom hem till henne och kortet spärrades, men då hade bedragarna redan hunnit ta ut närmare 10 000 kronor.

– Det känns ganska förskräckligt alltså och väldigt mycket att hur kunde jag gå på det här?

undefined
Efter samtal med bedragaren kom två män hem till Märtha Edström för att hämta hennes värdesaker. Enligt bedragarna skulle de förvaras i ett påstått bankfack.

Dennis Johansson Strömberg är polisens presstalesperson och berättar att tillvägagångssättet inte är nytt.

– Vi ser den här typen av bedrägerier lite då och då. Tyvärr är det många äldre som blir drabbade. Många av de här bedrägerierna går ju ut på att skapa förtroende, men bara för att någon ringer upp en så behöver den inte vara från det företag eller den myndighet som den säger.

Bedragaren i Märthas fall skapade dessutom stress genom att påstå att hon redan utsatts för ett bedrägeri och att han skulle hjälpa henne.

– Jag har full förståelse för att man gärna vill lösa ett problem som den här bedragaren målar upp. Men behåll lugnet och lyssna på vad de faktiskt säger. Många av de här fallen handlar om att någon ska komma hem till dem och hämta saker. Så jobbar inte de riktiga företagen. Försök verifiera – stämmer det här verkligen?

Om man tror att man har blivit utsatt – ring polisen direkt och lämna så mycket information som möjligt.

Dagen efter Märtha utsattes i sitt hem i Skäggetorp, utsattes en äldre kvinna i Finspång för ett bedrägeri genom ett närmast identiskt tillvägagångssätt.

 Är det någon liga som härjar i Östergötland?

– Det behöver inte vara samma personer som gör det här, men det är liknande tillvägagångssätt och det ser vi nationellt är relativt vanligt. Det handlar om att få personer att lämna ut koder eller fysiskt lämna ifrån sig värdesaker.

Hur utreder ni de här brotten?

– Vi försöker samla in så mycket information som det bara går. Vi lyssnar på den drabbades vittnesmål, tittar på eventuella banköverföringar och om det är någon som ringt så kan man exempelvis spåra telefonen, säger Dennis Johansson Strömberg.

Polisens bästa råd

• Du behöver inte vara artig! Om du får en dålig känsla när någon ringer så lägg bara på luren direkt.

• Ring upp senare! Om du ändå tror att personen ringer från ett företag eller myndighet, fråga vad personen heter och be att få återkomma. Sedan letar du själv upp numret till företaget och söker personen genom växeln.

• Informera anhöriga! Polisen uppmanar den som har äldre anhöriga att prata med dem om hur den här typen av bedrägerier kan gå till som en del i det brottsförebyggande arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!