Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många spår av narkotika i östgötskt avloppsvatten

Cannabis, amfetamin och kokain rinner i östgötskt avloppsvatten och skvallrar om att användandet är utbrett.

Rester av kokain och cannabis hittades i Norrköpings avloppsvatten.

Rester av kokain och cannabis hittades i Norrköpings avloppsvatten.

Foto: Fredrik Jonson

Östergötland2022-12-06 15:16

Avloppsmätningarna i länets kommuner har förekommit sedan 2016 och årets mätningar visar precis som tidigare år att det finns spår av narkotika i samtliga deltagande kommuners avloppsvatten.

Resultaten, som presenterades vid en presskonferens vid Tekniska verken i Linköping under tisdagen, säger inget om hur många som använder narkotika eller narkotikaklassade läkemedel. Mätningarna kan endast visa hur många doser per 1 000 invånare som finns i avloppsvattnet. 

Detta innebär av naturliga skäl att det inte heller går att utläsa något om ålder eller kön på användarna. Det mätningarna visar är att det finns spår av narkotika i samtliga kommuners avloppsvatten i Östergötland.

– Den här rapporten kan användas som ett komplement tillsammans med andra kartläggningar som tillsammans kan ge en bild av narkotikasituationen i länet, säger Viveca Andersson, ANDTS-samordnare på Länsstyrelsen Östergötland.

Vad kan man då dra för slutsatser av den senaste mätningen?

Jo, att användandet av cannabis är högst i Norrköping och i Valdemarsvik. I Norrköpings avlopp fann man också högst antal kokaindoser per 1 000 invånare, 2,4 stycken. Näst flest hittade man i Linköping, 0,9. När det kommer till amfetamin antar Mjölby och Motala en viss särställning i länet.

– Det är nu viktigt att vi fortsätter med ett systematiskt arbete i samverkan för att nå det nationella och regionanal målet om ett samhälle fritt från narkotika, säger Viveca Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!