Inflationen har förändrat svenskarnas köpvanor. I Östergötland har 58 procent av konsumenterna minskat sina inköp av vissa varor till följd av prishöjningarna, vilket är något mer än rikssnittet på 55 procent. Minskade inköp av kött och delikatesser är vanligast – det har 26 respektive 25 procent av konsumenterna dragit in på. Däremot är det bara elva procent som uppger att de har minskat sina inköp av etiskt producerade livsmedel, alltså Fairtrade-märkta varor. Även lokalproducerade varor köps fortfarande i hög utsträckning, 10 procent har dragit ner på det.
Många drar ner på köttet när priserna ökar
Svenskarna drar ner på kött och delikatesser på grund av prishöjningarna, däremot i lägre utsträckning på rättvisemärkta och lokalproducerade livsmedel. Det visar en undersökning från Kantar Sifo som Fairtrade Sverige låtit göra.
26 procent av östgötarna drar ner på köttet i sämre tider.
Foto: Joakim Blomqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!