Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mäklaren: "Folk tänker till lite extra nu"

Stigande räntor, skenande inflation och höjda elavgifter. Blivande husägare har mycket att tänka på inför en affär som kan vara den största i livet.

Henrik Johansson är fastighetsmäklare hos Länsförsäkringar Östergötland.

Henrik Johansson är fastighetsmäklare hos Länsförsäkringar Östergötland.

Foto: TT/Privat

Östergötland2022-09-10 15:00

För första gången sedan 2018 sjunker villapriserna på årsbasis, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ovannämnda orsaker har tillsammans skapat en giftig bostadscocktail och en skakig marknad för såväl köpare som säljare.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Östergötland sjunkit med sju procent, medan villapriserna sjunkit med fyra procent, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Signalerna från omvärlden är att det kommer att vara en fortsatt negativ utveckling för räntor, inflation och elpriser. Det gör att det blir ett lock på bostadsmarknaden, antalet transaktioner är betydligt lägre än föregående år, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik till TT.

Elpriserna är det största osäkerhetsfaktorn, menar Hans Flink, eftersom man inte vet hur de kommer att utvecklas framöver.

– Det är ju chockartiklar om elpriserna varje dag i medierna. Det talas om att man ska ha en buffert på 50 000, vem har det? Det slår framför allt mot bostadsmarknaden för villor.

Men enligt Henrik Johanson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar, ser man ännu så länge inga drastiska kursändringar på bostadsmarknaden i Östergötland.

– Den rullar på, skulle jag säga. Här i länet har vi fortfarande en marknad som går bra, säger han.

Hotet om skyhöga elräkningar i vinter tycks inte ha skrämt blivande husägare.

– Det har varit mycket om energipriserna i media den senaste tiden och vi kan märka att själva försäljningsprocessen tar längre tid nu än tidigare. Man funderar lite mer kring de här frågorna. Vad gäller räntan känns det som den anpassats till normala nivåer igen efter att ha varit väldigt låg under en lång tid.

Vad har du får råd att ge personer som går i hustankar men tvekar kring energipriserna?

– Jag uppmanar alla att tänka till. Hur stor kostnad tål man? Hur ser kalkylen ut?  Sedan är det naturligtvis intressant att se vad som händer på högre ort.

Ja, regeringen har lovat ekonomisk hjälp till de företag och privatpersoner som drabbas av energikrisen. Men hur det stödet kommer att se ut rent konkret är inte klarlagt.

Fortsätter Henrik Johanson:

– Har man två inkomster i ett hushåll så mäktar man i regel med ökade priser, men man tvingas kanske dra ned på annan konsumtion. Boendet har alltid varit högt prioriterat bland svenskarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!