Hur många korvar äter vi i snitt, vad har vi på korven i olika delar av landet och vilken korv är egentligen svenskarnas favorit?
Svaren finns i Sifos stora undersökning, gjord på Circle K:s uppdrag.
Men det kanske viktigaste först. Den korvälskade svensken stoppar i sig i genomsnitt 60 "slangar" per år och det är männen som bidrar mest genom att mumsa i sig 72 stycken per år, medan kvinnorna nöjer sig med mer modesta 47.
Östergötland sticker ut på så vis att här uppskattas inte den smakrika chorizon lika högt som i övriga landet.
Medan chorizon intar en ohotad ställning som nummer ett bland rikets korvätare, så är den "bara" trea på östgötarnas lista efter wienerkorv (47 %) som är favoritkorven och vanliga grillkorven (43 %).
Noterbart är även att var femte person i länet äter mellan 6–10 korvar varje månad, vilket är en bit under riksgenomsnittet. Invånarna i E-län gillar att ha ketchup på sin korv, men dissar i hög utsträckning senapen.
Andra iakttagelser från landet:
Jämtland och Gävleborg är länen där det oftast äts korv. Även Blekinge kan placeras in under kategorin storkonsumenter.
Värmlänningarna är mest förtjusta i senap och helst ska det vara den starkare varianten.
I vårt grannlän Södermanland står majonnäs högt i kurs. Sörmlänningarna är de som oftast efterfrågar "majo" på sin korv.
Skåningarna kan å sin sida tänka sig att skippa köttet. I vårt sydligaste landskap är viljan att prova vegetariska/veganska korvar allra störst.