Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Listan: Här är östgötarnas korvfavoriter

Östgötarna älskar ketchup på korven – men dissar senapen. Det visar en stor undersökning gjord av Sifo.

Korv i bröd. En svensk klassiker. Med eller utan senap.

Korv i bröd. En svensk klassiker. Med eller utan senap.

Foto: Mostphotos

Östergötland2021-08-27 20:00

Hur många korvar äter vi i snitt, vad har vi på korven i olika delar av landet och vilken korv är egentligen svenskarnas favorit? 

Svaren finns i Sifos stora undersökning, gjord på Circle K:s uppdrag.

Men det kanske viktigaste först. Den korvälskade svensken stoppar i sig i genomsnitt 60 "slangar" per år och det är männen som bidrar mest genom att mumsa i sig 72 stycken per år, medan kvinnorna nöjer sig med mer modesta 47.

Östergötland sticker ut på så vis att här uppskattas inte den smakrika chorizon lika högt som i övriga landet.

Medan chorizon intar en ohotad ställning som nummer ett bland rikets korvätare, så är den "bara" trea på östgötarnas lista efter wienerkorv (47 %) som är favoritkorven och vanliga grillkorven (43 %).

Noterbart är även att var femte person i länet äter mellan 6–10 korvar varje månad, vilket är en bit under riksgenomsnittet. Invånarna i E-län gillar att ha ketchup på sin korv, men dissar i hög utsträckning senapen.

Andra iakttagelser från landet:

Jämtland och Gävleborg är länen där det oftast äts korv. Även Blekinge kan placeras in under kategorin storkonsumenter.

Värmlänningarna är mest förtjusta i senap och helst ska det vara den starkare varianten.

I vårt grannlän Södermanland står majonnäs högt i kurs. Sörmlänningarna är de som oftast efterfrågar "majo" på sin korv.

Skåningarna kan å sin sida tänka sig att skippa köttet. I vårt sydligaste landskap är viljan att prova vegetariska/veganska korvar allra störst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!