Enligt informationen som gått ut från länsstyrelsen beror problemen bland annat på minskade leveranser av naturgas från Ryssland och avställd kärnkraft i Frankrike. Till det här kommer att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 är tagen ur drift fram till 23 februari. Detta gör att prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer.
"Elförsörjningen i Sverige är i nuläget stabil, men osäkerheten ökar markant när Oskarshamn 3 tas ur drift den 9–18 december. Detta minskar marginalerna i kraftsystemet och energimyndigheten uppmanar till att fortsätta minska elanvändningen", skriver Länsstyrelsen i Östergötland.
Enligt myndighetens analys finns ett överskott på el just nu. Men man varnar samtidigt för att det kan bli en tillfällig brist under denna vinter.
– Om elen behöver stängas av så kommer du märka det som ett vanligt strömavbrott. Det är en tillfällig åtgärd som troligtvis kommer pågå under några timmar. Ett strömavbrott kan alltid hända och är något som du alltid behöver vara förberedd på. Det är alltså ingen skillnad för dig som konsument om avbrottet beror på nedstängning, olycka eller underhållsarbete, säger Jens Gottfredsson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland i en skriftlig kommentar.
Om elen kopplas bort så kommer det göras undantag. Då handlar det om prioriteringar där användare som är viktiga för samhället kommer att undantas. Verksamheterna prioriteras utifrån vilka konsekvenser som inträffar om de inte får el. Människors liv och hälsa prioriteras högst. Samtliga av Östergötlands 13 kommuner deltar i arbetet tillsammans med Länsstyrelsen i Östergötland med att prioritera verksamheter inom sitt geografiska område.
Enligt de senaste siffrorna har förbrukningen av el minskat i Sverige med 6,3 procent i oktober och preliminärt 8 procent i november jämfört med samma månader under 2021. "Om trenden håller i sig under kommande månader minskar antalet timmar då Sverige har ett importbehov av el från 150 till 30 timmar. Det kan dock förändras utifrån andra faktorer som exempelvis att Oskarshamn 3 tillfälligt stänger ned", skriver Länsstyrelsen i Östergötland.
– Om vi lyckas hålla kvar vid en minskad elförbrukning minskar risken för att behöva koppla bort elen och samtidigt ökar sannolikheten för att hålla elpriserna på en lägre nivå, säger Jens Gottfredsson.