Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsstyrelsen uppmanar: Bekämpa lupinen

Vacker – men farlig. I dag, söndag, uppmanas alla östgötar att hjälpa Länsstyrelsen att bekämpa lupinen.

Lupin

Lupin

Foto: TT

Östergötland2021-06-06 07:38

Lupinen är en av Sveriges vanligaste invasiva främmande arter. Den är vacker, men riskerar att konkurrera ut viktiga svenska växter som prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.

– Blomsterlupinen kan visserligen vara en nektarkälla för pollinatörer, men när den blommat över finns inga andra blommor kvar som pollinatörer kan samla pollen och nektar från. Det måste finnas blommande växter under en lång tid för att vilda pollinatörer ska klara sig, säger Sofia Almkvist, biolog på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen arbetar på flera håll i länet för att bekämpa arten. 

Den 6 juni uppmuntras även allmänheten att delta i bekämpningen genom att plocka blommande lupiner, slå av eller trimma ned plantor eller gräva upp plantor och rötter. Växtdelarna ska sedan köras till förbränning och får inte läggas på komposten, eftersom de då riskerar att spridas.

Vad kan jag göra?

MINIMUM. Bidra inte till spridningen av lupiner. Så inte lupiner i din trädgård.

Nivå 1. Plocka lupiner. Gör en vacker bukett men skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.

Nivå 2. Plocka fram lien och slå lupiner. 


Nivå 3. Gräv upp lupiner. Samla ihop rötterna och låt dem torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.

Nivå 4 - HARDCORE. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

Källa: Fältbiologerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!