Social dumpning innebär att en kommun får personer som är i behov av stödinsatser att flytta till en annan kommun. Detta har Folkbladet berättat om i tidigare artiklar.
Inte sällan till grannkommuner, som kanske har ännu sämre förutsättningar för att ge personen adekvat hjälp.
– Länsstyrelsen Östergötland har stor erfarenhet av att samordna samhällsfrågor inom olika områden. Vi har bland annat haft nationella uppdrag kring hedersrelaterat våld och förtryck sedan 2005 och under coronapandemin samordnat handläggningen av ekonomiskt stöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag. Vi är glada över att få regeringens fortsatta förtroende att samordna ytterligare ett viktigt uppdrag, säger Linda Pergelius Thorbjörnson, chef för Länsstyrelsen Östergötlands enhet för social hållbarhet i ett pressmeddelande.
Regeringen har i ett försök att stoppa social dumpning beslutat att ge länsstyrelserna i uppdrag att initiera och redovisa genomförd samverkan mellan kommuner. Länsstyrelsen Östergötland får i uppdrag att samordna det länsvisa arbetet samt bidra till informationsutbyte mellan länen.
Uppdraget påbörjas under 2021 och kan komma att förlängas och utökas 2022 under förutsättning att riksdagen anvisar medel för ändamålet.
– Vi tror att samverkan och dialog är ett viktigt och bra sätt att lösa frågan utan att vare sig kommuner eller den enskilde individen ska drabbas negativt, säger Linda Pergelius Thorbjörnson.