Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsstyrelsen ger ut en handbok i byggnadsvård

Varför ligger byar, gårdar, bruk och torp i Östergötland där de ligger? Hur sköter man historiska hus? Detta och mycket mer ger länsstyrelsen i Östergötland svar på i en ny skrift.

Anita Löfgren Ek och Patrick Björklund från Länsstyrelsen Östergötland vill med skriften Hus på landet bidra till att fler östgötar öppnar blicken för att förstå historiespåren just där man bor och lever.

Anita Löfgren Ek och Patrick Björklund från Länsstyrelsen Östergötland vill med skriften Hus på landet bidra till att fler östgötar öppnar blicken för att förstå historiespåren just där man bor och lever.

Foto: Länsstyrelsen

Östergötland2022-06-30 13:00

Genom skriften "Hus på landet – en handbok i byggnadsvård för Östergötland" vill länsstyrelsen inspirera husägare att ta vara på husens historia och att se en äldre byggnad som den resurs den är. Att bruka och bevara byggnader av olika typer och ålder är en värdefull kulturvårdande uppgift och starkt resursbesparande.

Skriften handlar om landsbygdens bebyggelse. Varför ligger byarna, de enskilda gårdarna, torpen, bruken med mera där de gör och varför ser de ut som de gör? Skriften ger bra grundläggande svar på flera frågor.

Hus på landet lämnar också rekommendationer till hur man på bästa vis sköter och underhåller äldre byggnader.

– Att ”byggnadsvårda” är både kultur- och miljövård eftersom underhåll av redan uppförda byggnader också är att hushålla med naturresurserna, säger Anita Löfgren Ek, antikvarie på Länsstyrelsen Östergötland.

"Hus på landet" ges ut gratis och finns i tryckt form att beställa från länsstyrelsen. Den kommer även att finnas hos länets kommuner. Under sommaren publiceras den även i digital form på länsstyrelsens hemsida. Skriften är rikt illustrerad med både historiska och nya foton och illustrationer från Östergötland.

– Vi hoppas att skriften ska bli ett standardverk för byggnadsvård i länet, säger Patrick Björklund, länsantikvarie och enhetschef för enheten för kulturmiljö på Länsstyrelsen Östergötland.

I boken finns allt från tips om färgval till val av trädgårdsväxter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!