Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsstyrelsen: "Vi vill vara steget före"

Länsstyrelsen har tillsatt en krishanteringsstab och samordnar länets kommuner i hanteringen av det oroliga omvärldsläget, bland annat i migrationsfrågan. "Vi måste ha en mental beredskap" säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på länsstyrelsen.

Länsstyrelsens roll är att samordna arbetet vid en kris och att stödja kommuner och regioner i deras arbete med civilt försvar och migration bland annat. Jenny Knuthammar är förvarsdirektör vid Länsstyrelsen Östergötland.

Länsstyrelsens roll är att samordna arbetet vid en kris och att stödja kommuner och regioner i deras arbete med civilt försvar och migration bland annat. Jenny Knuthammar är förvarsdirektör vid Länsstyrelsen Östergötland.

Foto: Per Åhlin/Länsstyrelsen

Östergötland2022-03-04 13:00

I torsdags träffade länsstyrelsen representanter från länets alla kommuner och Region Östergötland. Under de två senaste åren har de haft regelbundna möten för att stämma av effekterna av pandemin. Nu kom mötet i stället att domineras av kriget i Ukraina. En av de stora frågorna var flyktingvågen som kan komma till Östergötland.

– Det är väldigt osäkert nu hur flyktingvågen kommer att se ut till Sverige, men vi identifierade ett antal frågor som är viktiga för kommunerna att tänka på. Exempelvis skola, bespisning och boende. Vi måste också ha en mental beredskap, det är något vi lärde oss efter flyktingvågen 2015, säger Jenny Knuthammar.

Länsstyrelsen har en samordnande roll i migrationsfrågan och nästa vecka är ett möte inbokat med det som kallas Samverkan Östergötland, där också Migrationverket ska delta.

– Vi vill få en aktuell lägesbild och vi vill vara proaktiva. Vad behöver vi vara mentalt förberedda på om det blir en flyktingsituation i länet? Vi vill vara steget före. 

Redan nu har Europa tagit emot nästan en miljon flyktingar och häromdagen tog EU beslut om att aktivera massflyktingdirektivet. Det innebär att flyktingar från Ukraina kommer att ges arbets- och uppehållstillstånd i EU i minst ett år, och kan förlängas med ytterligare två. Det innebär också att de är välkomna att röra sig fritt i EU, vilket i slutänden kan innebära ett högt tryck på vissa medlemsländer.

Vet du hur det kan påverka hur många som kommer till Östergötland?

– Nej, det är något vi tittar på nu, säger Jenny Knuthammar.

En annan fråga som kom upp på mötet med kommunerna var alla positiva krafter i samhället. Många invånare vill på olika sätt hjälpa till i katastrofen som pågår.

– Kommunerna får många förfrågningar om det här och då är frågan om vi ska ha någon samordning kring det. Vad ligger på kommun respektive staten att organisera och vad förväntar vi oss att frivilliga själva organiserar? Alla ser det ju som positivt med ett engagemang men det måste vara lite ordning på det för att det ska få bästa möjliga effekt, säger Jenny Knuthammar.

Blir det kommunernas ansvar att hantera det här?

– Vi kommer att återkomma med någon bild och bedömning om hur vi ska jobba, men samtidigt jobbar kommunerna på med frågan så det är inget som stannar av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!