Enligt läkemedelsbranschens etiska regelverk och EU-regelverk är det inte tillåtet för läkemedelsföretag att göra reklam för receptbelagda mediciner direkt till patienter.
- Förskrivningen av läkemedel ska bygga på medicinska grunder och inte på att patienten tycker att ett läkemedelsbolag har en trevlig reklam, säger Kjell Jansson, läkare och ordförande i landstingets läkemedelskommitté, som står bakom anmälan.
Tog kontaktDet var Astma- och allergiföreningen i Östergötland som berättade för honom att Astrazeneca hade kontaktat dem och ville ha ett möte med dem. Deras motiv var enligt Kjell Jansson att informera om en av sina astmamediciner.
- De ville diskutera förträffligheten i ett av sina preparat, säger han.
Till saken hör att det handlade om ett preparat som läkemedelskommittén tidigare rekommenderat landstingets läkare att använda i första hand, men där man från och med i år istället rekommenderade ett preparat från ett annat läkemedelsföretag.
Vill ha prövning- Jag tycker att det här närmar sig begreppet marknadsföring till allmänheten och jag vill att informationsgranskningsmannen ska pröva om det är det, säger Kjell Jansson.
På AstraZeneca känner man inte till anmälan.
- Eftersom vi inte fått någon information om ärendet kan vi inte kommentera det, säger Petra Eurenius, kommunikationschef på Astrazeneca Nordic.
Hon säger att Astrazeneca är noga med att hålla sig till gällande regelverk och inte marknadsför receptbelagda läkemedel direkt till patienter med undantag för så kallade förhandsgodkända hemsidor som granskats av IGM.
- Jag vet inte ännu om någon av våra anställda har gjort fel, men alla har fått utbildning i regelverket, säger hon.
En gång om åretAtt landstinget i Östergötland gör anmälningar till IGM händer enligt Kjell Jansson någon gång årligen.
- En ganska vanlig orsak är just försöken att direktmarknadsföra till patienter, säger han.
IGM är läkemedelsbranschens självgranskningssystem. Uppgiften är att se till att läkemedelsföretagen iakttar god branschsed i sin reklam. IGM ska vara legitimerad läkare med lång erfarenhet och vetenskaplig kompetens. Om ett företag bryter mot regelverket kan det åläggas att betala en avgift på maximalt en halv miljon kronor.