Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Läkarna i Östergötland hinner inte ta sina raster

Fyra av tio östgötska läkare har svårt att ta rast på grund av arbetsbördan. Det visar en ny rapport från Sveriges läkarförbund.

De östgötska läkarna hinner inte återhämta sig mellan arbetspassen, enligt rapporten från Sveriges läkarförbund.

De östgötska läkarna hinner inte återhämta sig mellan arbetspassen, enligt rapporten från Sveriges läkarförbund.

Foto: Isabell Höjman/TT

Östergötland2023-02-02 08:30

Läkarna i Östergötland hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid. Många läkare saknar också möjlighet att ta rast och får sällan den återhämtning de behöver, visar rapporten.

– Riskerna för sjukskrivning ökar markant när det inte finns tid för raster och återhämtning. Den här undersökningen bekräftar vad vi från fackligt håll ser på arbetsplatserna varje dag. Många av våra medlemmar tvingas till obetald övertid för att hinna med att ge patienterna den vård de behöver, säger Niklas Theorin, ordförande i Östergötlands läkarförening i ett pressmeddelande.

Läkarförbundets enkät har besvarats av drygt 15 000 medlemmar. Resultatet:

Två av tio läkare i Östergötland uppger att de inte hinner med det direkta patientarbetet inom sin normala arbetstid.

Fyra av tio läkare i Östergötland uppger att de inte hinner med det indirekta patientarbetet (journalföring, remisshantering, receptförskrivning med mera).

Fem av tio läkare i Östergötland hinner inte med sina administrativa arbetsuppgifter.

Tre av tio läkare i Östergötland får inte den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen.

– Resultaten av enkäten tyder på att arbetsmiljöproblemen inom vården idag är så pass allvarliga att de på sikt riskerar att bli systemhotande för vissa delar av sjukvården. Regeringen måste tillsätta en nationell kriskommission för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen inom vården, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!