Länsstyrelsens kontrollerar grundvattennivåerna i länet cirka en gång i månaden och utgår från rapporter från SGU, Sveriges geologiska undersökning. Med senaste årens torka har länsstyrelsen tagit på sig en allt större roll i att bevaka frågan.
– Vi har ju sett flera år med torka och det har kommit flera klimatanalyser som säger att grundvattentillgången kommer att minska i framtiden, säger Jessica Lerstorp, handläggare vatten på Länsstyrelsen Östergötland.
Inom hur snar framtid?
– Ja, vi ser det ju redan nu och det är en trend som kommer att bli allt vanligare.
Just nu är nivåerna ganska normala för årstiden i små vattenmagasin, men i stora magasin är nivåerna under normalt. Om man ser framåt de närmaste 60 dagarna ser det ut som att nivåerna kommer ligga under normalt i både små och stora magasin.
– Som det ser ut nu så behöver det komma väldigt mycket nederbörd för att det ska bli någorlunda normalt.
Hur allvarligt är det?
– Vi stämmer ju av detta med vattenproducenterna i länet och läget är under kontroll nu. Men eftersom det här kommer att bli vanligare och det tar väldigt lång tid att höja vattennivåerna i de stora magasinen så kanske man måste tänka över hur man använder grundvattnet idag.
Länsstyrelsen jobbar på olika sätt för att minska risken för vattenbrist. Bland annat finns bidrag att söka för kommuner som göra olika åtgärder för att trygga dricksvattentillgången.