Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kustbevakningen oroas över ekonomin

Kustbevakningen har brist på personal samtidigt som de har fått fler arbetsuppgifter. "Framöver måste vi få ett ekonomiskt tillskott", säger Mikael Koivula, stationschef i Oxelösund, som också täcker Östergötlands kust.

Ett övervakningsfartyg av det här slaget bedriver övervakning, sjöräddning och transporter utanför östgötakusten.

Ett övervakningsfartyg av det här slaget bedriver övervakning, sjöräddning och transporter utanför östgötakusten.

Foto: Kustbevakningen

Östergötland2021-08-11 07:00

Kustbevakningen är en statlig myndighet med 800 anställda, varav cirka 550 är kustbevakare. Deras uppdrag är brett och arbetsuppgifterna många. I samarbete med andra myndigheter gör de bland annat fiskekontroller, tullkontroller, räddningsuppdrag och övervakar sjötrafiken med fart- och nykterhetskontroller. I en artikel i Göteborgs-Posten nyligen varnade Kustbevakningens generaldirektör för att de är för lite personal på för många arbetsuppgifter. Hon har i det senaste budgetunderlaget äskat att det årliga anslaget utökas med 74 miljoner från år 2022. Personalstyrkan skulle behöva utökas med uppåt 200 personer för att möta behovet.

Mikael Koivula känner igen sig i den beskrivningen.

– Ja, vi ska göra fler och fler uppgifter samtidigt som vi har många pensionsavgångar. Vi har inte ersatt alla och det kommer att komma fler pensionsavgångar de kommande åren. Det blir en utmaning, säger han.

Kustbevakningen är också tvingade genom en EU-förordning att ställa upp med personal till Frontex, den organisation som samordnar gränsövervakningen inom EU. När personal skickas ner för att tjänstgöra i Medelhavet det tar det resurser från befintlig ram.

– Vi kommer att skicka ner ett fartyg nu i höst. Det tar ju resurser, dels ett fartyg, dels besättning, under hela vintern.

Även fackförbundet Tull-Kust oroas och varnar för att kuststationer kan tvingas avvecklas eller slås ihop om inte anslagen ökas.

Känner du någon oro för det?

– Framöver kommer vi att sakna pengar. Vi har haft anslagsparande som vi har levt på, men framöver behöver vi ett tillskott för att lösa verksamheten. Får vi inte det så måste vi komma in i den ekonomiska kostymen och spara pengar någonstans. Vilka konsekvenser det får kan jag inte svara på idag, säger Mikael Koivula.

Hur ser det ut just i Oxelösund?

– Vi har två vakanser här och det gör det svårt om någon vill vara föräldraledig och under semestertider. Det är svårt att fylla luckorna som blir.

Hur gör ni då för att hinna med det ni ska?

– Ibland får man bedriva patrullerna med någon tjänsteman kort, och ibland så blir det vissa patruller som vi inte har bemanning till. Vi och Västervik är systerstationer som hjälps åt att hålla bemanningen i området. Så vi har närvaro i området men det är tack vare att vi täcker upp för varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!