Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunerna i Östergötland får plusbetyg i årlig mätning

Östgötarna gillar sina kommuner och tycker att den kommunala servicen utanför tätort är ganska bra. Samtidigt oroar man sig för bråkiga gäng, det visar SCB:s årliga medborgarundersökning.

Östgötarna är positiva till sina kommuner och skulle rekommendera någon som inte bor här att flytta hit. Det visar en ny undersökning från SCB.

Östgötarna är positiva till sina kommuner och skulle rekommendera någon som inte bor här att flytta hit. Det visar en ny undersökning från SCB.

Foto: Eva Jensen/Pella-Maria Pettersson/Thomas Möller

Östergötland2023-12-24 14:00

SCB har gjort sin årliga medborgarundersökning och ställt ett antal frågor till medborgarna. Exempelvis om man skulle rekommendera att någon flytta till kommunen. Men även hur man ser på den kommunala servicen eller kriminalitet. Svaren har presenterats länsvis. Det går med andra ord inte se skillnader mellan kommuner i respektive län.

När det gäller frågan om man skulle rekommendera sin kommun till personer som inte bor där är hallänningar solklart bästa marknadsförarna. Här säger 75 procent av de tillfrågade att man skulle rekommendera sin kommun. Det att jämföra med medborgare i Södermanland där bara lite mer än hälften, eller 52 procent, skulle rekommendera kommunen. Östgötarna är överlag ganska positiva. 65 procent skulle rekommendera någon att flytta till sin kommun. Riksgenomsnittet är 62 procent. 

En annan fråga var hur de tycker tillgången till kommunal service utanför kommunens centralort fungerar. Här toppar Skåne där 86 procent tycker att servicen fungerar "ganska bra" eller "mycket bra". Sämst betyg ger invånarna i Norrbotten. Där säger bara 60 procent att servicen fungerar "ganska bra" eller "mycket bra". Även här är östgötarna positiva. 83 procent ger samhällsservicen godkänt. Snittet för riket var 80 procent.

I SCB.s enkät ställde man också frågor om olika typer av kriminalitet. Jämtlänningarna var de som upplevde minst problem med brottslighet. Exempelvis sa bara 11 procent av de tillfrågade där att de hade problem med personer eller gäng som bråkar eller stör. I Södermanland sa 53 procent att det var ett ”ganska stort problem” eller ”mycket stort problem”. I Östergötland var det 45 procent som upplevde problem med bråkiga gäng eller personer. Här var östgötarna mer negativa än rikssnittet där fyra av tio, 40 procent, svarade att man hade problem med gäng eller personer som stör.

SCB:s medborgarundersökning är en enkätundersökning som görs på uppdrag av kommunerna. De personer som tillfrågas är ett slumpmässigt urval som dras från befolkningsregistret. Urvalsstorleken är olika beroende på hur stor kommunen är. I år deltog 137 kommuner. Totalt ingick 176 753 personer i urvalet. Av dessa svarade 64 142 stycken, vilket ger en svarsfrekvens på 36 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!