Klart: Då startar fas 4 i Östergötland

Inom kort startar fas 4 i vaccinationsprogrammet. Den stora grupp som består av alla vuxna över 18 år.

I nästa vecka startar en ny fas i vaccinasprogrammet för boende i Östergötland.

I nästa vecka startar en ny fas i vaccinasprogrammet för boende i Östergötland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-05-21 13:07

På torsdag i nästa vecka inleds vaccineringsfas 4 i Östergötland.

Under kommande vecka skickar regionen ut brev till berörda i åldern 55-59 år. De som har digital brevlåda nås först, övriga kan emotse sina erbjudanden i fysiska brevlådan ett par dagar senare.

– Vaccinationsarbetet har löpt på i hög takt och vi har en bra vaccinationstäckning med ett tydligt fokus på äldre och riskgrupper, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen. Därför känns det bra att kunna gå vidare med fas 4 nu.

Knappt hälften, 46,2 procent av alla östgötar över 18 år, har fått den första dosen vaccin, vilket är högre än riksgenomsnittet enligt Folkhälsomyndighetens statistik. I de äldre åldersgrupperna är täckningen mycket hög. Bland invånarna som är 60 år och äldre har över 90 procent fått den första dosen.

Att regionen kan gå vidare med fas 4 betyder inte att fas 3 är avslutad. I den finns prioriterade riskgrupper och personer som av olika anledningar ännu inte bokat tid för sprutan. Det handlar om äldre och personer med sjukdomar som gör att de riskerar att bli svårt sjuka i covid-19. Det kan handla om personer med exempelvis hjärtsvikt, kol eller diabetes.

– Vi släpper på grupperna i fas 4 utifrån hur vaccintillgången ser ut och hur stora åldersgrupperna är, säger Rickard Lundin, vaccinationssamordnare för regionen. Hur stor nästa grupp blir och när de får sitt erbjudande, beror på vilka leveranser vi får.

Hittills har över 170 000 östgötar fått sin första dos av vaccinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!