Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kajsa Norrby: "Kulturen på landsbygden ska leva"

Kajsa Norrby som driver Långrådna Kultur utanför Valdemarsvik har fått uppdraget att sprida kultur till Östergötlands bygdegårds distrikt. Under våren gör hon en bygdegårdsturné där hon bjuder in allmänheten att vara med och skapa konserter.

Kajsa Norrby är körledare och håller workshops och kurser både i sitt hem i Långrådna och runt om i länet. Nu har hon en halvtidstjänst i ett projekt inom Bygdegårdarnas Riksförbund.

Kajsa Norrby är körledare och håller workshops och kurser både i sitt hem i Långrådna och runt om i länet. Nu har hon en halvtidstjänst i ett projekt inom Bygdegårdarnas Riksförbund.

Foto: Jörgen Bergström

Östergötland2022-11-15 15:00

Kajsa Norrby är en av 24 yrkesverksamma kulturutövare som valdes ut bland 700 sökande i hela landet. Nu har hon en halvtidstjänst som sträcker sig fram till sommaren nästa år. 

– Det var ett väldigt högt tryck på tjänsterna som utlystes. Det kändes ju jättestort att jag får var en av de utvalda, och den enda från Östergötland, säger Kajsa.

Det är Bygdegårdarnas Riksförbund som står bakom satsningen, med stöd av Statens Kulturråd. De anställda artisterna, som ansvarar för varsitt bygdegårdsdistrikt, är allt från musiker och dansare till clowner och cirkusartister. Här i Östergötland är det alltså sångerskan, körledaren och kulturproducenten Kajsa som kommer att göra en bygdegårdsturné med 15 konserter och fyra workshops.

– Mitt program går ut på att jag kommer att bjuda in folk att vara med och skapa en konsert, och själva vara med i kören. Den bygger både på mina egna sånger och på folk- och världsmusik. 

– Min idé är att det ska finnas något kvar i bygden när jag lämnar. Att det blir en energi kvar.

Hur ser du att den energin skulle fortsätta?

– För att man ska vilja bo, stanna kvar eller flytta ut till landet så behövs det att man känner en sammanhållning, att man är välkommen och hör samman med andra. Det är det jag vill skapa, att vi gör det här tillsammans. Sen om det är körsång eller något helt annat spelar egentligen ingen roll.

Kajsa erbjuder två olika koncept. Den ena är en "här och nu-konsert", där man under en workshop tillsammans lär sig sångerna och sen avslutar med en konsert. Det andra alternativet är att hon skickar sångerna som ljudfiler så att de som ska medverka kan öva in dem i förväg.

Vilka vänder du dig till?

– Jag tänker att alla är välkomna att vara med, man behöver inte kunna noter eller ha sjungit tidigare. Sen vänder jag mig även till musiker och sångare på plats. Om man har en kör i en by så är det ett sätt att få en gästlärare utan att det kostar någonting.

Hela projektet handlar om att få landsbygden att leva i Sverige, en fråga som Kajsa brinner för. Själv driver hon sen 2016 sin verksamhet från Långrådna, några mil söder om Valdemarsvik.

– När jag såg annonsen kände jag direkt att det är ju det här jag jobbar för. Kulturen på landsbygden ska leva. Det ska gå att bo och vara verksam där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!