Med en coronapandemi som sakta ser ut att klinga av – färre och färre östgötar blir svårt sjuka av covid-19 – kan Region Östergötland åter börja fokusera på saker som vårdköer och överbeläggningar.
– Jag skulle säga att tillgängligheten till sjukvården och den framskjutna vården är vår största utmaning, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).
Regeringen pekade nyligen ut Östergötland som en av regionerna med högst överbeläggning. Endast Norrbotten, Blekinge och Västernorrland har en värre situation än östgötarna.
Kaisa Karro (S) är naturligtvis medveten om problemen.
– Vi har en brist på vårdpersonal och sjuksköterskor just nu och därför är det positivt att regeringen nu tillför pengar till regionerna, säger Karro.
Den 17 februari gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att betala ut medel till regionerna just för arbetet med att öka antalet vårdplatser. Östergötland får sammanlagt 198 834 554 kronor för att bekämpa covid och de långa vårdköerna.
Men någon quick fix är det inte tal om, enligt regionstyrelsens bas.
– Vi arbetar med vårdköerna hela tiden, men det är väldigt svårt att veta hur lång tid det kan ta innan vi är i kapp. Men något år eller två handlar det förmodligen om.
Svenska sjukhus behöver mer personal och vårdplatser än fallet i dag.
– Sjukvården behöver en större kostym med fler vårdplatser på sjukhusen och nödvändigt stöd för att hantera det uppdämda vårdbehovet, klargjorde socialminister Lena Hallengren via ett pressmeddelande den 17 februari.
Med ett positivt resultat under 2021 på drygt en halv miljard kronor för Region Östergötland öppnas möjligheter för en offensiv satsning i pandemins spår.
– Vi har redan gjort en del satsningar på lönesidan, men samtidigt betyder inte lönen allt för vår personal. Vi vill locka fler till vårdyrket men många har i stället valt att sluta.
I olika upprop och manifestationer har vårdpersonal uppmärksammat den pressade situationen.
– Sjukvården är fortsatt under stort tryck och personalen har ju vridit ut-och-in på sig själva för att göra ett fantastiskt jobb under pandemin. Medarbetarna är vår största resurs och nu går vi in i en period där vi ska planera för sommaren. Det är alltid tufft att få till semestrarna och läget är ungefär som det var i fjol, kanske till och med lite tuffare, säger Kaisa Karro.